Stomatolozi otkrivaju: je li bolje koristiti konac ili četkicu za zube?

  Studija objavljena u specijaliziranom stomatološkom časopisu „Journal of Periodontology“ otkriva da je čišćenje zuba koncem prije upotrebe četkice uklonilo više zubnog plaka nego u obrnutom postupku. Konac skida krupnije ostatke hrane sa zuba i desni, pa olakšava put četkici koja fino čisti zube. Postoje i druge studije koje pokazuju da obrnuti redoslijed nije pogrešan, odnosno da su rezultati apsolutno identični. Jedno je sigurno – konac za zube i četkicu ne treba razdvajati prilikom održavanje oralne higijene. Samo tako možete spriječiti gingivitis i paradentozu.

  dr Brajan J. Franc

  “Paradentoza je najrasprostranjenija hronična bolest na svijetu. Ozbiljno ugrožava zdravlje i uzročnik je opasnih bolesti kao što su dijabetes, srčana oboljenja ili Alchajmer”, navodi predsjednik Američke akademije za parodontologiju, doktor Brajan J. Franc.
  Paradentoza utječe na financijske prilike pacijenta. Gubitak zuba zahtijeva ugradnju proteze, što svakako nije jeftino, kako piše „Men’s health“. Zbog toga stomatolozi savjetuju pacijentima da osim četkice, obavezno koriste konac kako bi očistili prostor između zuba i desni. (www.vecernji.ba)

  , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.