Naslovna Savjeti Obavezno koristite konac za zube

Obavezno koristite konac za zube

Stomatolozi svojim pacijentima preporučuju korišćenje zubnog konca, i to svakodnevno, jer se tako znatno povećava higijena zuba, a time i bitno smanjuje rizik od pojave karijesa i drugih problema u usnoj šupljini. Četkica za zube često ne uspije da dosegne u područje između zuba, pa se može desiti da između njih zaostane hrana, koja postaje leglo za razvoj mikroorganizama koji vremenom mogu uništiti gleđ i podstaći razvoj gingivitisa, odnosno upale zubnog mesa (desni), što može dovesti do slabljenja zuba, odnosno paradentoze.

Čišćenje uveče je obavezno
Osim što se na mjestima gdje je zaostala hrana i gdje su se nastanile (i namnožile) bakterije može razviti karijes, one mogu dovesti i do propadanja korijena zuba, što znači i do trajne štete, odnosno gubitka zuba. Zato je važno čistiti zube koncem dva do tri puta dnevno, odnosno svaki put nakon pranja, a ako to tokom dana propustimo zbog nedostatka vremena, zube obavezno koncem treba očistiti uveče, nakon njihovog pranja, a prije odlaska u krevet.

Kako se to radi
Za pravilno čišćenje izvucite oko 45 cm zubnog konca pa krajeve omotajte oko srednjeg prsta jedne i druge ruke. Potom palcem i kažiprstom svake ruke obuhvatite 2,5 centimetra konca i zategnite ga da biste ga mogli provući između zuba. Potom konac provucite između zuba i nježno pomjerajte gore-dolje, a onda ga zakrivite u oblik slova C, da biste mogli da obuhvatite jedan zub i pomjerajte konac sve do linije zubnog mesa, pa to ponovite sa svim zubima. Ne zaboravite da očistite zube i sa unutrašnje strane usta. Nakon toga ih isperite običnom vodom.

Ne upotrebljavajte običan konac
Za čišćenje zuba nipošto ne koristite običan konac, jer on može da oštetiti zub ili zubno meso, već koristite isključivo zubni koji je tome i namijenjen. Konac među zubima i oko njih povlačite polako da snažnim pritiskanjem ne biste napravili neku štetu. Ako dolazi do čestih krvarenja desni ili pucanja konca, javite se svom stomatologu, koji će provjeriti ima li oštećenja na zubima ili desnima i da li ispravno koristite konac. (www.kurir.rs)

- Advertisment -

POPULARNO

Zdravstveno-vaspitni rad sa djecom predškolskog uzrasta kao važan segment promocije oralnog zdravlja

Dvadeset i prvi vijek donio je velike promjene u svakodnevnom životu čovjeka. Pregršt novih saznanja koja osavremenjuju, modernizuju i olakšavaju rad mnogih...

Prvi put kod stomatologa sa djecom

Bez obzira na to da li se plašite ili vam je samo nelagodno da idete kod stomatologa, znam da znate koliko je...

Llolla dent – nalazimo najbolje rješenje za zahtjeve pacijenata

Savremena i moderno opremljena stomatološka ordinacija, sa ljubaznim osoboljem, kvalitetan i strčan kadar i rad sa najkvalitetnijim materijalima.

Sve do ovog stadijuma moguće je da spasite svoj zub

U životu čovjeka, bez obzira na to koliko kvalitetne zube i dobre genetske predispozicije imao, odlazak kod stomatologa je neizbježan.
- Advertisment -