NaslovnaSavjetiKoristite konac za zube? - Otkrivamo zbog čega treba da se koristi...

Koristite konac za zube? – Otkrivamo zbog čega treba da se koristi i koliko često

- Advertisement -

Četkica za zube ne može da očisti mjesta na kojima se zubne površine dodiruju (prostor između zuba) te se procjenjuje da čak 35% površine zuba ostaje neočišćeno.

Vremenom na tim mjestima dolazi do nakupljanja ostataka hrane, što dovodi do nastanka karijesa, upale desni kao i pojave neprijatnog zadaha iz usta. Zbog toga je veoma važno da svakodnevno koristite konac za zube.

Kada se koristi konac za zube?
Konac za čišćenje zuba se smatra najefikasnijim alatom za čišćenje uskih prostora između zuba tzv. interdentalnih prostora.

Foto: universityhealthnews.com

Poželjno je koristiti ga jednom dnevno, najbolje uveče pred spavanje, ali nećete pogriješiti ako ga budete koristili ujutru ili nakon obroka.

Dilema koja se javlja kod čišćenja zuba koncem jeste da li je ispravno prvo oprati zube četkicom i pastom pa ih onda čistiti koncem ili obratno. I jedna i druga opcija imaju svoje razloge ZA.

Zagovornici metode u kojoj se zubi prvo čiste koncem, a onda peru četkicom ističu da je dejstvo fluora iz paste za zube bolje kada se iz interdentalnih prostora očiste sve naslage koncem; dok je prednost druge metode ta što je jedan dio plaka iz međuzubnog prostora uklonjen četkicom, pa je potrebno manje vremena za čišćenje koncem.

Foto: verovipdental.com

Korišćenje zubnog konca u samo tri koraka
KORAK 1: Odmjerite i isjecite oko 20-40 cm konca. U početku, slobodno koristite veću količinu konca, a vremenom ćete postati spretniji i čišćenje će Vam preći u rutinu. Obmotajte konac oko Vašeg kažiprsta ili srednjeg prsta obe ruke dok razmak između prstiju ne bude oko 5 cm.

KORAK 2: Pažljivo provucite konac između dva zuba, savijte ga tako da ima izgled latiničnog slova „C“, a zatim jednostavim pokretom gore-dole očistite površinu zuba.

Ovaj pokret možete ponoviti dva do tri puta. Sjetite se da prilikom čišćenja jednog interdentalnog prostora postoje dvije površine – dva susjedna zuba koja morate očistiti.

Kada izvučete konac iz međuzubnog prostora iskorišćenih pet cm konca namotajte na jedan prst (taj prst će “skupljati” iskorišćen konac), a sa drugog prsta odmotajte pet cm čistog konca.

KORAK 3: Postupak treba ponoviti za svaki međuzubni prostor, nakon čega treba oprati zube četkicom i pastom.

(Ukoliko pri ruci nemate četkicu i pastu, to nije razlog da preskočite čišćenje zuba koncem. Nakon čišćenja možete samo isprati zube vodom ili sredstvom za ispiranje.)

Koliko vremena treba da čišćenje zubnim koncem počne da deluje?
Već od prvog čišćenja zubni konac pokazuje sve prednosti korišćenja jer ćete odmah osjetiti da su vam zubi i desni čistiji – konac dopire do područja do kojih četkica ne može, dah će Vam biti svežiji, a zdravlje desni će se poboljšati.

Foto: centervillefamilydentalcare.com

Čak i ako Vam u početku bude čudno, nastavite sa čišćenjem i sa vježbanjem, jer ćete ubrzo osjetiti razliku a čišćenje će postati dio Vaše dnevne rutine. Dva najčešća problema koja se mogu javiti prilikom čišćenja zuba koncem su krvarenje desni i otežano korišćenje konca.

Ukoliko Vam desni krvare tokom korišćenja konca za zube to ne znači da treba da prestanete da ga koristite. U pitanju je period adaptacije, i desni često umiju da krvare ako koristite konac prvi put. Krvarenja će prestati poslije par dana, i vrlo brzo ćete primijetiti poboljšanje.

Zašto treba da koristite konac za zube?
Redovna upotreba konca sprječava pojavu i nagomilavanje ostataka hrane, sprječava propadanje zuba i smanjuje rizik bolesti desni.

Takođe, čišćenje zuba koncem Vam daje priliku da redovno provjeravate svoje zube i desni, i da u ranom stadijumu uočite probleme poput oticanja ili crvenila desni.

Svakodnevno korišćenje konca pomaže u sprječavanju nastanka gingivitisa i drugih bolesti zuba, dajući Vam blistaviji osmijeh.

Foto: vitalrecord.tamhsc.edu

Prednosti svakodnevnog korišćenja zubnog konca su brojne, a ono što treba da zapamtite jeste da nikad nije kasno početi s ovakvom vrstom čišćenja zuba i desni. Promjenu ćete osjetiti već nakon prvog korišćenja konca.

Da li djeca treba da koriste zubni konac?
Iako možete i treba da se posavjetujete sa stomatologom kada je najbolje vrijeme da Vaše dijete počne da koristi zubni konac, možete početi čim dva zuba počnu da se dodiruju, što se obično ranije desi sa zadnjim zubima.

U početku ćete Vi morati da im čistite zube koncem, ali će vremenom oni naučiti sami da to rade (negdje između osme i desete godine)

Izvor: Magazin Novosti

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -