NaslovnaObavještenjaStomatolozi u Hrvatskoj u strahu: Država više neće da pokriva dobar dio...

Stomatolozi u Hrvatskoj u strahu: Država više neće da pokriva dobar dio zubarskih usluga koje sad plaća HZZO?

- Advertisement -

Ako država zbog ušteda ukine dentalnu zdravstvenu zaštitu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i plaćene stomatološke usluge svede na preventivu, kako se priča, to će biti veliko finansijsko opterećenje za pacijente, dodatno će srozati stanje oralnog zdravlja građana, te ugroziti radna mjesta oko 4000 stomatologa i dentalnih asistenata koji rade u ugovornom odnosu s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Foto: ordinacija-rotim.hr
Dr Željko Rotim (foto: ordinacija-rotim.hr)

Većina privatnih ugovornih ordinacija će moći zatvoriti vrata, a s obzirom na to da se na isti način finansiraju i timovi u domovima zdravlja, pitanje je kako bi se sve odrazilo i na njihovo poslovanje, upozorio je za „Poslovni dnevnik“ Željko Rotim, predsjednik Udruženja doktora poslodavaca u ugovornom odnosu Hrvatskog udruženja poslodavaca.

Naime, sve glasnije se priča o namjeri Ministarstva zdravstva radi smanjenja troškova smanji obim prava u primarnoj stomatološkoj zaštiti za osiguranike od 18 do 65 godina, tako da se ona definišu isključivo u segmentu preventivne zaštite.

Navodno bi se uštedjelo mnogo od ukupno 1,2 milijarde kuna koliko se godišnje troši na stomatološke usluge, smatraju zagovornici tog rješenja, s argumentom da je to cijena nedostatka higijene zuba, koja je kod nas i dalje slaba.

Foto: ordinacija-rotim.hr
Foto: ordinacija-rotim.hr

“U ovoj krizi sigurno je da većina pacijenata neće moći sebi da priušti plaćanje dentalnih usluga i ako do takve odluke dođe sigurno će većina ordinacija morati prestati s radom, a stanje dentalnog zdravlja biće dodatno smanjeno. Podržavamo brigu za preventivu, te se nadamo da će se napokon početi primjenjivati Nacionalni preventivni program za zaštitu oralnog zdravlja. Stoga očekujem da će ukoliko zaista dođe do ove situacije, biti kontaktirana struka, ali i poslodavci”, pojašnjava Rotim.

Iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili je li zaista u planu ovakav potez u dentalnom osiguranju, te što bi odluka konkretno uključivala. Iz HZZO-a su poručili da nisu u toku promjene propisa koji regulišu prava u dentalnoj zaštiti.

Foto: annasslant.com

Hrvatska komora dentalne medicine za sada ne raspolaže informacijama o mogućem smanjenju obima prava, ali ne sumnjaju da će Ministarstvo, bude li pripremalo nove prijedloge, kao i do sada sarađivati s Komorom.

“Komora će podržati svaki prijedlog koji će podstaknuti građane na pojačanu svijest i brigu o oralnom zdravlju, uvažavajući nužnost preventivnih postupaka kod najmlađih i osoba starije životne dobi. Prilikom uvođenja ikakvih promjena mora se strogo voditi briga o ugroženim i najmlađim grupama“.

Izvor: TPortal

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -