NaslovnaObavještenjaKolike su plate stomatologa, dentalnih asistenta i zubnih tehničara u Hrvatskoj?

Kolike su plate stomatologa, dentalnih asistenta i zubnih tehničara u Hrvatskoj?

- Advertisement -

U stomatološkom sektoru, različite uloge igraju ključnu ulogu u pružanju kvalitetne dentalne zdravstvene zaštite pacijentima.

Stomatolozi, dentalni asistenti i zubni tehničari svi zajedno doprinose cjelokupnom iskustvu pacijenata, ali i ostvaruju različite nivoe obrazovanja, iskustva i odgovornosti. Ovo je pregled plata za svaku od ovih profesija.

Stomatolozi

Stomatolozi, kao ljekari specijalizovani za dijagnostifikovanje i liječenje oralnih problema, igraju ključnu ulogu u očuvanju dentalnog zdravlja. Njihova obuka zahtijeva završen medicinski fakultet i specijalizaciju iz stomatologije. Stomatolozi su visoko obrazovani stručnjaci koji obavljaju širok spektar procedura, uključujući preventivnu njegu, liječenje karijesa, izradu proteza i estetske zahvate.

Plate stomatologa variraju u zavisnosti od faktora kao što su lokacija ordinacije, iskustvo, broj pacijenata i specijalizacija. U prosjeku, stomatolozi mogu očekivati da zarađuju solidan prihod koji premašuje prosječnu platu u mnogim drugim profesijama u zdravstvu.

Dentalni Asistenti
Dentalni asistenti su podrška stomatolozima u pružanju njege pacijentima i efikasnom upravljanju ordinacijom.

Njihove odgovornosti uključuju pripremu alata i instrumenata, asistenciju tokom postupaka, vođenje evidencije i pružanje informacija pacijentima o postupcima njege i higijene.

Dentalni asistenti često rade pod nadzorom stomatologa. Plate dentalnih asistenata variraju u zavisnosti od oblasti i nivoa iskustva. Početničke plate su obično niže, ali kako stiču iskustvo i dodatne vještine, plate se mogu povećati.

Zubni tehničari

Zubni tehničari igraju ključnu ulogu u izradi dentalnih proteza, mostova, krunica i drugih pomagala. Njihov rad zahtijeva veštine u radu sa različitim materijalima i preciznost u izradi.

Zubni tehničari često rade u laboratorijama i sarađuju sa stomatolozima kako bi osigurali da dentalni rad bude funkcionalan i estetski prihvatljiv. Plate zubnih tehničara variraju u zavisnosti od nivoa stručnosti, iskustva i specijalizacije.

Foto: chewvalleydentalstudio.co.uk

Ova uloga može donijeti konkurentne plate, pogotovo ako tehničar stekne zavidnu reputaciju.

Konačno, plate u stomatološkom sektoru variraju u zavisnosti od mnogih faktora. Stomatolozi obično imaju više plate u poređenju sa dentalnim asistentima i zubnim tehničarima, ali sve tri profesije zajedno čine neophodan tim za pružanje cjelovite stomatološke njege pacijentima.

Istraživali smo kolike su plate stomatologa, asistenata, dentalnih tehničara u Hrvatskoj.

Plata stomatologa kreće se od 6.412 do 12.620 kuna (850 – 1.670 eura)

Kada su u pitanju dentalni asistenti, koji su neizostavni dio stomatološkog tima, njihova primanja se kreću od 4.589 do 8.047 kuna (600 – 1.070 eura)

Dentalni tehničar može da zaradi od 4.144 do 9.245 kuna (550 – 1.220 eura)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -