NaslovnaSavjetiOvo su deset najčešćih grešaka pri pranju zuba

Ovo su deset najčešćih grešaka pri pranju zuba

- Advertisement -

Pranje zuba je nešto što radimo od kad znamo za sebe, više puta dnevno, svakog dana, 365 dana u godini. Kako je onda moguće da i dalje imamo probleme sa karijesom, upalom desni i stvaranjem naslaga? Ne postoji prečica do pravilnog pranja zuba.

Sve reklame o najboljoj četkici, pasti ili sredstvu za ispiranje usta, neće doći da umjesto vas stoje dva minuta u kupatilu i temeljno peru svaku stranu zuba. Ovo su 10 grešaka koje najčešće pravimo:

Foto: auroradentist.com

1.Pranje zuba manje od 2 minuta: osim što za manje od dva minuta ne mogu da se detaljno operu sve površine zuba, za tako kratko vrijeme ni fluorid iz paste ne stigne da deluje na zube. Ako vas mrzi da svaki put namještate tajmer ili brojite u sebi, postoje električne četkice koje to rade za vas.

2.Pranje zuba pokretima lijevo-desno – zube nikako ne treba traljati, već prati laganim kružnim pokretima. Trljanje će takođe oštetiti gleđ, kao i same desni.

3.Previše često pranje zuba – dobro pranje zuba ujutro i uveče je sasvim dovoljno. Prečestim pranjem zuba, takođe, možete oštetiti zube.

4.Pranje zuba odmah poslije jela – zube treba prati 30 minuta nakon jela. Ako ih budete prali odmah poslije jela, kiselinu koja ostaje u ustima ćete utrljati u zube, što ima veoma loš uticaj na gleđ.

Takođe, pljuvačka ima svoj mehanizam portiv stvaranja karijesa i taj proces ne treba prekidati prijevremenim pranjem zuba.

5.Ne perete svoj jezik – da li običnom četkicom ili posebnom četkicom za pranje jezika, higijena jezika se mora sprovoditi svakodevno. Bakterije koje se skupljaju u brazdama jezika su često uzrok neprijatnog zadaha.

Foto: yahoo.com

6.Predugo korišćenje jedne četkice: osnovno sredstvo za pranje zuba je četkica. Koristimo je više puta na dan, a opet dozvolimo da je ne promijenimo mjesecima. Mijenjajte svoje četkice za zube na svaka tri mjeseca ili češće, ukoliko primijetite da su se vlakna deformisala.

7.Koristite tvrdu četkicu – pretpostavka da će tvrđa četkica bolje oprati zube je zabluda. Tvrda četkica dovodi do oštećenja gleđi zuba, koja kasnije postaju bolna i zahtijevaju postavljanje plombe na to mjesto.

Koristite meke (soft i ultra soft) četkice za zube, a pravilnom tehnikom ćete oprati sve naslage sa zuba i desni.

Foto: aarp.org

8.Ne koristite konac za zube – da li poslije pranja zuba ili poslije jela, konac je neophodno koristiti ako imate mjesta na kojima vam zaostaje hrana ili ako imate gusto zbijene zube.

9.Ne koristite interdentalnu četkicu – praksa je pokazala da ljudi često ni ne znaju za ovu vrstu četkica. Ukoliko je ne koristite poslije pranja zuba običnom četkicom, dvije od pet strana zuba (one koje su u kontaktu sa susednim zubima) nikada neće biti oprane.

Obična četkica ne može da uđe u prostor između zuba, a ovo je najčešće mjesto na kojem kreće karijes.

Foto: independet.co.uk

10.Postoji najbolja pasta za zube – ovo je takođe zabluda. Svaka pasta za zube je dobra. Ona je samo pomoćno sredstvo za pranje. Ona ni jednom svojom osobinom neće nadokntaditi činjenicu da ste zube oprali lošom četkicom, nepravilnom tehnikom ili ste ih oprali za pola minuta. Izaberite onu pastu koja vam najviše dopada po ukusu.

Izvor: Ordinacija Dr Bebe

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -