NaslovnaSavjetiSoda, energetska i gazirana pića dovode do karijesa

Soda, energetska i gazirana pića dovode do karijesa

- Advertisement -

Stomatolozi, ljekari i zagovornici javnog zdravlja širom svijeta, najavili su akciju koja će za cilj imati smanjenje upotrebe pića koje u sebi imaju velike količine sećera odnosno gazirana pića.

Soda, energetska pića, slatki čajevi i sportska pića doprinose gojaznosti, dijabetisu, karijesu i srčanim bolestima.

Svaki dan u svijetu najmanje 10% djece starosti od osam godina konzumira ova pića.

-Kombinacija visokog sadržaja šećera i kiseline čini sodu posebno štetnom za zube, a stomatolozi svaki dan doživljavaju razarajuće efekte ovoga u praksi. Kvarenje zuba je hronična bolest u djetinjstvu, a ona utiče na sposobnost djece da žvaču, pravilno govore i uče u školi. Moramo učiniti više kako bismo preokrenuli negativne efekte sode na zdravlje zuba – kažu iz Svjetske stomatološke federacije (FDI World Dental Federation).

Pripremljen je set mjera da se ovo spriječi.

To su zabrana prodaje nezapečaćenih pića većih od 0,5 litara u ugostiteljskim objektima, uključujući restorane sa samoposluživanjem.

Zabrana kompanijama koji proizvode pića sa velikom količinom šećera da nude kupone potrošačima za kupovinu po sniženim cijenama.

Zabranjuje se plasmana tih proizvoda u blizini blagajni u supermarketima, većim prodavnicama.

Na tim artiklima moraće da se nalijepi oznaka koja upozorava na štetnost, tako da potrošači mogli na osnovu toga donijeti odluke da li da kupe ili ne…

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -