NaslovnaSavjetiOvo su najčešći uzroci zbog kojih zubi gube bjelinu

Ovo su najčešći uzroci zbog kojih zubi gube bjelinu

- Advertisement -

Zubi s vremenom mijenjaju boju i normalno je da s godinama gube bjelinu, a kafa, čaj, crno vino i pušenje najčešći su uzroci diskoloracije.

Zubna gleđ sadrži mnogo vode i minerala što čini zube propusnima na sve tvari koji mogu izazvati gubitak boje, objašnjava Kristof Benc, profesor stomatologije iz Njemačke. Crno vino, kafa, čaj i pušenje najčešći su uzroci diskoloracije (promjene boje) zuba, ali ta pojava može biti i posljedica nekih bolesti i lijekova.

Nadalje, boja zuba mijenja se s godinama. Pod gleđi zuba leži dentin koji s vremenom požuti ili posivi u nekih ljudi, a to znači da je njihova prirodna boja genski određena i ne može se promijeniti.

Za ljude koji se ne mogu odreći kafe, crnog vina ili drugih stimulansa koji ostavljaju mrlje, najbolji savjet je da redovno peru zube. Pod redovnim pranjem smatra se pranje četkicom dva do tri puta na dan kako bi se uklonio zubni plak, savjetuje stručnjak za higijenu Dirk Krop.

“To možda zvuči sasvim obično, ali istina je da mnogo pomaže”, rekao je.
Osim redovne njege, trebalo bi da redovno odlaziti kod stomatologa, koji će očistiti zubni kamenac. Ipak, s tim postupkom ne treba pretjerivati jer šteti zubima.

“Ne bih savjetovao ljudima da nakon svake čaše vina požure da operu zube”, kaže Benz.

Izvor N1

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -