fbpx
NaslovnaSavjetiKojim osobama se ne preporučuje fiksni aparat?

Kojim osobama se ne preporučuje fiksni aparat?

- Advertisement -

Rasprostranjeno je mišljenje da je za ortodontsku terapiju jedini uslov da se obezbijedi određena suma novca. Međutim, postoje okolnosti u kojima se ne preporučuje postavljanje fiksnog aparata.

Foto: rivieradent.com

Osobe koje imaju uznapredovalu parodontopatiju ne posjeduju uslove u ustima koji su neophodni za ovaj način terapije (zdrave desni i očuvana visina vilične kosti), te nakon određenog vremena može da dođe pogoršanja simptoma oboljenja, uz povlačenje vilične kosti i ugrožavanje stabilnosti zuba.

Kod osoba koje imaju česte infekcije usne duplje, prvo je potrebno utvrditi uzrok ove pojave, kako bi se pristupilo liječenju, pa tek onda usmjeriti svoju pažnju na ispravljanje nepravilnosti položaja zuba pomoću fiksnog aparata.

Foto: rivieradent.com

Osobama sa pojedinim hormonskim poremećajima, primarno oboljenje ponekad može da bude prepreka za postavljanje fiksnog aparata. Važno je naglasiti da se ovo ne odnosi na sve hormonske poremećaje, a precizne informacije se dobijaju na pregledu kod ortodonta.

Ako osoba nije spremna na pranje i čišćenje zuba i po nekoliko puta na dan, tada se ne preporučuje postavljanje fiksnog aparata, jer neredovnim pranjem i čišćenjem zuba tokom ortodontske terapije, moguće izazvati više štete po zdravlje zuba i desni, nego što je to bio slučaj prije same terapije.

Izvor: instagram/mojausta

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -