NaslovnaIntervjuS obzirom na kvalitet života koji omogućavaju, smatram da implantati nisu skupi,...

S obzirom na kvalitet života koji omogućavaju, smatram da implantati nisu skupi, posebno za bezube pacijente

- Advertisement -

Implant je titanijumski šraf koji se ugrađuje u kost vilice i srasta sa njom, a služi kao zamjena za korijen izgubljenog ili nedostajućeg zuba.

Zubni implanti su jači i trajniji od njihovih prethodnika (mostova i proteza). Implanti nude trajno rješenje za gubitak zuba, jer su strukturno i funkcionalno povezani sa kosti.

Foto: drraznatovic.me
Foto: drraznatovic.me

Na temu implanta, o tom koliko je ta grana stomatologije razvijena u Crnoj Gori, može li svako ugraditi implant ili implantate…, razgovarali smo sa doktorom Borisom Ražnatovićem, vlasnikom stomatološke ordinacije „Dr Ražnatović“ iz Podgorice.

Koliko je implantologija razvijena u Crnoj Gori i koliko je interesovanje pacijenata za ugradnju impantata?
„Implantologija se u Crnoj Gori značajno razvila u posljednjih 10 godina. Interesovanje pacijenata je sve veće i takav trend će se nastaviti i u sljedecoj deceniji“, objašnjava dr Ražnatović.

Foto: drraznatovic.me

Može li svako ugraditi implant ili implantate ili postoje izuzeci?
„Ne može svaki pacijent biti dobar kandidat za implante. Sve zavisi od njegovog zdravstvenog stanja (relativne i apsolutne kontraindikacije). Često puta je i količina preostale kosti limitirajući faktor za ugradnju implanta, te se onda pacijentu predlaže ugradnja vjestačke kosti radi augmentacije grebena. Možemo, ipak, reći da većina pacijenata pripadaju grupi koja može da dobije implant, posebno zbog konstantnog usavršavanja samih implantata vezano za dizajn, materijal od kojih je izrađen, površine implantata koja dolazi u dodir sa kosti kao i samog procesa proizvodnje“.

Mnogi će reći da je ugradnja implanta skupa, ali s obzirom da je najbolje rješenje za bezubost, da li je to baš tako?
„S obzirom na kvalitet života koji omogućavaju, smatram da implantati nisu skupi, posebno za bezube pacijente. Treba znati da su implanti bilo gdje u svijetu mnogostruko skuplji. Svakako smatram da u budućnosti treba nesto da se uradi povodom stomatoloskog osiguranja (državnog ili privatnog) koje bi moglo da pokrivanjem troškova ili dijela troškova olakšaju pacijentima taj dio odluke, da se odluče za implantate“.

Kako se pacijent mora ponašati nakon ugradnje implanta, da li mora da pazi šta će da jede i pije?
„Poslije ugradnje implantata pacijent kao i poslije svake hirurške intervencije u ustima mora da miruje, da uzima tečnu i kašastu hranu, ne previše vruću ni previše hladnu, da se ne izlaze fizičkim naporima do skidanja konaca…Higijena mora biti besprjekorna uz ispiranje sa tečnostima koja u sebi imaju hlorheksidin. Pušenje usporava proces zarastanja. Pacijent ce svakako dobiti od svog hirurga recept za antibiotike koje ce uzimati tokom prvih sedam dan, a poslije intervencije ugradnje implantata“.

Foto: drraznatovic.me

Koliko je važno održavanje pravilne oralne higijene nakon ugradnje implanta?
„Higijena je veoma važna poslije ugradnje implantata, i ne samo tada, već i tokom cijelog života. Dobrom i pravilnom higijenom omogućavamo da implanti mogu da traju dugo, da desni oko njih budu zdrave. U suprotnom, rizikujemo pojavu infekcije odmah poslije ugradnje implanta i gubitak istih u periodu 1-3 godine“.

I za kraj, koju su prednosti implanta u odnosu na ostale zubne nadoknade?
„Ako pacijentu nedostaje jedan zub npr. implantatom čuvamo susjedne zube od brušenja, koje je potrebno, da bi se uradio most. To je najčešći slučaj. Implant čuva kost poslije vađenja zuba, ako se ugradi u periodu do šest mjeseci, jer kost poslije vadjenja zuba atrofira i u vertikalnoj i u horizontalnoj ravni. Kod bezubih pacijenata implantati su jedino rješenje, da bi pacijent imao neki protetski rad u ustima koji se ne pomjera. Drugo rješenje za njih je obična totalna proteza sa svim svojim manama. Svakako u razgovoru sa pacijentom i uvažavajući svaki faktor (zdravstveni, finansijski…), zajednički dolazimo do najboljeg rješenja za njegov problem“, zaključio je dr Ražnatović.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -