NaslovnaIntervjuRana dijagnostika ortodontskih nepravilnosti je ključ u prevenciji nastanka težih oblika nepravilnosti

Rana dijagnostika ortodontskih nepravilnosti je ključ u prevenciji nastanka težih oblika nepravilnosti

- Advertisement -

Ortodoncija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi dijagnostikom, prevencijom i ispravljanjem nepravilnog položaja zuba, te nepravilnog odnosa između gornje i donje vilice.

Većina pacijenata obraća se ortodontu jer želi poboljšati izgled svojih zuba. Upravo to je bio jedan od povoda da razgovaramo sa dr. Bojanom Holcnerom, magistrom stomatoloških nauka, specijalistom ortopedije vilica – ortodoncije. U nastavku vam donosimo intervju.

Radite u stomatološkoj Poliklinici ‘‘Quick Smile’’. Prema Vašem iskustvu koliko građani BiH polažu pažnje oralnom zdravlju?

Foto: dentbih.sfera.ba

“Pažnja prema oralnom zdravlju je kontinuiran životni proces koji igra veoma važnu ulogu u cjelokupnom očuvanju sveukupnog zdravlja. Koliko građani BiH polažu pažnju oralnom zdravlju je pitanje koje se vrlo često postavlja, kontinuirano iz godine u godinu. Statistički pokazatelji istraživanja koja se stalno provode, na žalost ne idu nam u prilog u pozitivnom smislu. Socijalno ekonomska situacija i u današnje vrijeme talasa pandemije Covid-a 19 negativno se odražavaju na već i onako lošu sliku oralnog zdravlja. Zbog preventivnih mjera, a ne rijetko zbog straha od širenja oboljenja, građani se teže odlučuju za stomatološke preglede i terapijske zahvate u svim granama stomatološke djelatnosti”.

Kada su djeca u pitanju, kada dolaze na prvi pregled?
“Na prve ortodontske specijalističke preglede djeca dolaze u ranoj dobi sa 7-8 godina. Najčešći razlog javljanja je da je roditelj primijetio “kriv zub” ili “krivljenje zuba”. Pravilan zagriz osim probavne funkcije omogućava ravnomjerno raspoređivanje sila žvakanja duž zubnih lukova i ravnomjerno fiziološko trošenje zuba. Svako odstupanje od pravilnog položaja zuba i zagriza dovodi do propadanja zubnih struktura, parodontoze i promjene položaja zuba. Iz svega navedenog izvodi se zaključak da rana dijagnostika ortodontskih nepravilnosti je ključna u prevenciji nastanka težih oblika nepravilnosti. Na prvom pregledu pacijenti dobijaju sve relevante individulne dijagnostičke informacije o kojoj ortodontskoj nepravilnosti se radi, kada se započinje sa liječenjem, koji će se terapijski modaliteti koristi i što je najvažnije u kojem periodu života”.

Koliko je pandemija Covida uticala na Vaš rad?
“Pandemija Covida uticala je na globalnu sliku života u svijetu, pa tako i stomatološkoj djelatnosti. Odgovor na novonastale izazove je bio adekvatan uz već postojeće provođenje higijensko sanitarnih mjera. Unutrašnjom organizacijom i planiranjem izvođenja dijagnostičko terapijskih procedura omogućeno je neometano pružanje stomatoloških usluga poštujući mjere i preporuke nadležnog Ministarstva zdravlja FBiH”.

Foto: dentbih.sfera.ba

S obzirom na to da ste jedan od vodećih ortodonata u BIH možete li da date savjet našim čitaocima kada je pravo vrijeme za ortodonsku terapiju? Što je interceptivna (rana) ortodontska terapija?
“Indikacije za ortodonstku terapiju se postavljaju na temelju prvog pregleda i detaljno provedene dijagnostike. Pravo vrijeme za ortodonstku terapiju je kada se ispuni nekoliko uvjeta. Jako dobra oralna higijena, temeljno urađena sanacija zubnih nizova, odsustvo paradontalnih oboljenja su uslovi bez kojih se ne može zamisliti dobra ortodontska terapija. Inerceptivna terapija ima za cilj korekciju ortodontskih nepravilnosti u samom začetku sa ciljem prevencije razvoja u teže oblike sa mogućim posljedicnim ostečenjima zubno viličnih struktura. Interceptivna terapija se najčešće provodi kod obrnutog preklopa zuba, otvorenog zagriza nastalog uslijed sisanja palca ili određenih predmeta kao i posljedica loše navike disanja na usta (obstruktivna oboljenja gornjih disajnih puteva). Uklanjanjem uzročnog-etiloškog faktora znatno se doprinosi poboljšanju liječenja”.

Kada treba odvesti djecu kod ortodonta?
“Prvi pregled kod ortodonta potrebno je obaviti sa kompletiranjem nicanja svih mliječnih zuba. Sve češće se ti pregledi obavljaju u 6,7 godini sa nicanjem prvih stalnih molara i nicanjem centralnih sjekutića. Na osnovu tri klinička znaka na prednjim zubima i tri klinička znaka bočno u zagrizu, dobijaju se osnovne informacije o potencijalnim odstupanjima od prosječno normalnog rasta i razvoja zuba, zagriza i međuviličnih odnosa. Značajnu ulogu u prevenciji ortodonstkih nepravilnosti igraju redovna oralna higijena, smanjeno korištenje rafinisani sećernih proizvoda i očuvanje zdravlja mliječnih zuba”.

Šta sve može upućivati na postojanje ortodontske anomalije?
“Ortodontske anomalije utiču ne samo na vanjski izgled u estetskom smislu, utiču u velikoj mjeri na govor. Tokom nicanja stalnih zuba roditelji su često u prilici da čuju nepravilno izgovaranje pojedinih slova u govoru djece. Protruzije – izbačenost gornjih zuba dovode do nepravilnog izgovaranja slova s,z,š. Spoljni izgled usljed nepravilnog položaja prednjih zuba može imati negativan psihološki utjecaj na dijete, pogotovo u ranoj školskoj dobi. U tom slučaju djeca su izložena zadirkivanju od strane vršnjaka, čime se stiče osjećaj stida i srama. Iz navedenih činjenica, u terapiju su ne rijetko uključeni logopedi i psiholozi kako bi se prebrodili postojeći funkcijsko psihološki problemi sa kojima se djeca susreću u ranima fazama psihološkog razvoja”.

Foto: dentbih.sfera.ba

Može li se nepravilnost zuba ispraviti kada počnu izlaziti krivo?
“Da, moguće je u manjoj i većoj mjeri utjecati na zauzimanje pravilnog položaja zuba pogotovo u eruptivnoj fazi. Kliničkim pregledom i analizom OpG snimka mogu se uočiti potencijalne prepreke koje ometaju pravilno pozicioniranje zuba ukoliko nisu determinirane drugim uzrocima (naslijeđe, kongenitalni rascijepi vilica). Najčešći uzroci rotiranju zuba uslijed nicanja su zaostali korjenovi karijesom destruiranih mliječnih zuba, a u nešto manjoj mjeri prekobrojni atipični zubi, ciste, odontoma”.

Koje su vrste aparatića trenutno dostupne na tržištu BiH i koje vi preporučujete?
“U današnje doba dostupan je materijal od velikog broja proizvođača. Pod materijalom se podrazumijevaju dijelovi fiksnih ortodontskih aparatima (bravice, tube, lukovi). Tehnološkim razvojem i naučnim istraživanjima izgled i terapijska efikasnost aparata je znatno uznapredovala. Zavisno od materijala od kojeg su napravljene bravice mogu biti metalne, plastične i keramičke. Po načinu fiksiranja žičanog luka mogu konvencionalne (elastične gumice u bojama) i samoligirajuće bravice (luk fiksira poklopac u tijelu bravice).

Prednosti samoligirajućih bravica u odnosu na konvencionalne su da vremenski terapija traje kraće, olakšano je pomjeranje zuba, održavanje oralne higijene je puno lakše, kontrolni pregledi su potrebni u toku 2 mjeseca i sl. Treba imati na umu da pomjeranje zuba u treapijske svrhe vrši ortodont terapeut a ne bravice što je pogrešan stav kod naših grašana i to na osnovu jasnog plana terapije ortodontske nepravilnosti. Folije za ispravljanje zuba također nude dobra riješenja za ispravljanje položaja zuba. Upotrebom dentalnih skenera i asistiranom softverskom podrškom planira se postepeno pomjeranje zuba uz upotrebu manjeg ili većeg broja folija”.

Mogu li se zubi ispraviti u svakoj životnoj dobi ili se to mora uraditi do adolescentske dobi?
“Preporučljivo je da se terapija ortodontskih nepravilnosti sprovede u mladoj životnoj dobi od 12 godine. Danas je moguće liječenje sprovesti i iza 20, 30 godine zahvaljujući tehnološkom razvoju aparata koji omogućuju lagano pomjeranje zuba blagim kontinuiranim silama. Kod odraslih osoba vrlo često su uključeni stomatolozi drugih specijalnosti sa akcentom na Parodontologiju. Parodontalno stanje zuba determinira opseg i domete ortodontske terapije. Kombinovana ortodontsko protetska terapija usljed gubitka pojedinih zuba može pružiti solidan temelj za stabilnosti i trajnost velikog broja protetskih radova”.

Imate li neki savjet za naše čitaoce?
“Od neprocjenjivog značaja su redovni stomatološki pregledi i rana detekcija oboljenja svi struktura usne šupljine. Posebno ističem važnost prvog ortodontskog pregleda u dječjoj dobi na kojem se dobijaju sve relevantne informacije o statusu zuba, njihovom položaju, međusobnom odnosu i odnosu vilica u zagrizu. Blagovremeno i odgovarajućim ortodontskim aparatima i napravama moguće je spriječiti nastanak težih oblika nepravilnosti sa posljedicama. Potrebno je naglasiti da postoji izvjesni rizik u odabiru terapeuta i treba imati na umu da rezultati terapije aparatima mogu izostati. Može nastati nenadoknadiva šteta ukoliko je ne provodi doktor, specijalista čija je to primarna djelatnost”.

Izvor: DentTBiH

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -