NaslovnaSavjetiTrudnica kod zubara: Ako mama ima zdrave zube, smanjiće se rizik od...

Trudnica kod zubara: Ako mama ima zdrave zube, smanjiće se rizik od prijevremenog porođaja

- Advertisement -

Jeste li znali da trudnoća može uticati na vaše zube i desni, ali je li sigurno ići kod stomatologa? Nekim ženama trudnoća je toliko iscrpljujuća da često zaspu bez pranja zuba. Preskakanje ovog rituala može loše uticati na zube i desni, pogotovo u trudnoći.

Zapravo, ako se oralno zdravlje pogorša, povećava se rizik od karijesa, bolesti desni, pa čak i komplikacija u trudnoći. Štaviše, buduća mama s problematičnim zubima, bakterije može prenijeti svojoj bebi tokom i nakon trudnoće, što znači da zdrava usta nikada nisu bila toliko važna.

Foto: health.clevelandclinic.org

Kako trudnoća utiče na zdravlje zuba?
Dok čekate bebu, skloniji ste razvoju bolesti desni i karijesa, zbog čega je oralna higijena tokom trudnoće izuzetno važna. Zapravo, zahvaljujući bezbrojnim hormonalnim promjenama, između 60 i 75 odsto trudnica ima gingivitis, rani oblik parodontalne bolesti i može uzrokovati natečenost, krvarenje ili upalu desni.

Ako se ne liječi, gingivitis se može pretvoriti u parodontitis, težu vrsta bolesti desni koja može uključivati nestajanje kosti, a samim tim klimanje i ispadanje zuba. Trudnice su, takođe, pod povećanim rizikom od karijesa i zato još više pažnje treba posvetiti oralnoj higijeni.

Naprimjer, češće uzimanje manjih obroka znači da više kiseline i bakterija dolazi u kontakt s vašim zubima. Napadi jutarnje mučnine i povraćanje uzrokuju da želučana kiselina oštećuje zubnu gleđ i tako omogućava lakši prodor bakterija povećavajući rizik od karijesa.

Foto: freepik.com

Je li sigurno ići stomatologu tokom trudnoće?
Da. Odlazite redovno na kontrole svakih šest mjeseci, a ako vam stomatolog preporuči rendgensko snimanje, ne brinite: rendgenske snimke zuba potpuno su sigurne tokom trudnoće, jer je količina korišćene radijacije vrlo mala, a na vaš stomak i grlo stavljaju se zaštitne navlake i ovratnici, kako bi zaštitili vas i vašu bebu i smanjili izloženost.

Liječenje karijesa tokom trudnoće, takođe, je potpuno sigurno, kao i drugi stomatološki radovi koji zahtijevaju lokalnu anesteziju poput novokaina ili lidokaina, a oba se smatraju sigurnima u trudnoći.

Koje komplikacije može uzrokovati loše oralno zdravlje?
Iako nije tačno poznato koliko loše zdravlje zuba uzrokuje komplikacije u trudnoći, parodontitis je povezan sa prijevremenim porodom, niskom porođajnom težinom ili čak preeklampsijom.

Teorija je da previše bakterija u ustima trudnice može dospjeti u krvotok i otputovati u maternicu, gdje može uzrokovati razvoj prostaglandina i potencijalno podstaknuti prijevremene trudove. Trudnice sa puno oralnih bakterija mogu prenijeti te klice svojoj bebi nakon poroda, prenosom usta na usta. Ova potencijalno agresivna i štetna bakterija može oštetiti buduće zube dojenčeta, uzrokujući karijes u vrlo mladoj dobi.

Foto: freepik.com

Kako poboljšati oralno zdravlje tokom trudnoće?
Zdravi zubi i desni ključni su za majku i dijete tokom trudnoće. Redovno perite zube i koristite zubni konac. Minimalno dva puta dnevno četkajte zube pastom s fluorom, pogotovo nakon jela. Očistite jezik jer se i na njemu skupljaju brojne bakterije. Pravilno se hranite.

Zamijenite slatke poslastice i gazirana pića za svježe voće i povrće i običnu vodu. Ne samo da će vaši zubi biti bolji, već će i vaša bebica imati zdrav početak. Ako ne možete prati zube nakon obroka, pokušajte žvakati komadić kaugume bez šećera Ili ako vam okus žvakaće gume smeta, grickanje orašastih plodova ili malog komadića tvrdog sira nakon obroka, takođe može pomoći u borbi protiv bakterija.

Odlazite redovito na preglede i nastojte da posjetite stomatologa svakih šest mjeseci. Razumljivo je da vam je mnogo stvari na pameti tokom trudnoće, ali nemojte zaboraviti na oralnu higijenu. Zdravi zubi i desni utiču na vaše zdravlje i na zdravlje vaše bebe. Zbog toga pazite na svoje zube prije i poslije termina poroda.

Izvor: Zvjezdana Bubnjar/roditelji.story.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -