NaslovnaSavjetiPrvi trimestar i druga polovina trećeg trimestra su dva perioda kada nije...

Prvi trimestar i druga polovina trećeg trimestra su dva perioda kada nije poželjno ići kod zubara

- Advertisement -

Trudnoća je divan period i, prirodno, treba učiniti sve da ona prođe u najboljem redu. Zdrava ishrana, umjerena fizička aktivnost, odustajanje od loših navika, redovne kontrole kod ljekara koji vodi trudnoću…sve je to veoma važno za opšte zdravlje trudnice.

To su, srećom, zadaci koje većina trudnica uspijeva da ispuni. Ipak, u svemu tome ne treba zaboraviti ni na važnost oralnog zdravlja. Ako se pitate da li biste u trudnoći smjeli da idete kod stomatologa – odgovor je da ne samo da biste smjeli, nego je to i više nego preporučljivo!

Foto: freepik.com

Ako je trudnoća planirana, stomatologa treba posjetiti i prije nego što žena zatrudni, kako bi se izbjegle sve eventualne komplikacije koje bi mogle nastati kada im nije vreme.

“Mnogi sumnjaju u sigurnost stomatološke intervencije tokom trudnoće. Rutinska stomatološka procedura je, međutim, vrlo sigurna sve dok vaš stomatolog zna da ste trudni. Bilo bi rizičnije ne tražiti stomatološku zaštitu tokom ovog vremena zbog vaše povećane predispozicije za zubne bolesti i infekcije tokom trudnoće”, objašnjava dr Almina Bralić Pepić.

Kada treba izbjegavati pojedine stomatološke intervencije?
“Vaš prvi trimestar i druga polovina trećeg trimestra su dva perioda kada nije poželjno ići kod zubara. Te faze vaše trudnoće ključne su za rast i razvoj bebe. Najbolje vrijeme za stomatološke intervencije je tokom drugog trimestra. Stomatološki postupci koji nijesu hitni trebaju biti odloženi do ovog vremena. Rutinske stomatološke intervencije je najbolje obaviti tokom drugog trimestral”.

Foto: freepik.com

VAŽNO:
“Treba uzeti u obzir da se u trudnoći povećava nivo hormona, tako da se mogu desiti neke promjene na vašim desnima. To je važno jer su određene infekcije, kao što su bolesti desni(parodontopatija), povezane sa određenim prenatalnim pormećajima.Jutarnja mučnina može dovesti do toga da žene ne peru zube zbog ukusa paste pa se preporučuje promjena zubne paste. Usljed hormonalnih poremećaja i loše higijene može doći do pojačanog stvaranja zubnog kamenca. Nasuprot ustaljenom mišljenju da se nijedna stomatološka intervencija u drugom stanju ne smije izvoditi – preporučujemo da zubni kamenac uklonite.Analgetik izbora kod trudnica jeste PARACETAMOL”, zaključila je dr Almina Bralić Pepić.

Izvor: Instagram/Curaprox Crna Gora

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -