fbpx
NaslovnaSavjetiKako da prepoznate upalu umnjaka

Kako da prepoznate upalu umnjaka

- Advertisement -

Kada počnu da izbijaju umnjaci, to može biti bolno. Još gore je kada zahvati infekcija, odnosno upala. To je češće nego što mislite – pošto se umnjaci nalaze tako daleko u ustima, teže ih je pravilno očistiti. Sa delimično pogođenim umnjacima, rizik od infekcije je još veći jer bakterije i čestice hrane mogu ostati zarobljene u tkivu desni koje okružuje deo zuba koji je izronio.

Ako vjerujete da imate znake infekcije umnjaka ili perikoronitisa, važno je da se liječite što je prije moguće.

Evo kojih znakova treba da se pazite.

Groznica

Kada dobijete bilo kakvu infekciju, groznica je obično jedan od prvih simptoma koje osjetite. Ovo važi i za infekcije umnjaka. Možda imate groznicu ili jezu dok vaše tijelo radi na borbi protiv infekcije.

Bolne desni

Tkivo desni je prirodno bolno kako se pojavljuju umnjaci. Razlika između ove normalne osjetljivosti i bolova koji osjećate kod infekcije umnjaka je intenzitet. Osjetićete pulsirajući bol u predjelu vašeg umnjaka. Vaše tkivo desni će biti crveno i natečeno. Ponekad vaše desni mogu čak i krvariti. Područje će biti toliko nježno da ćete možda imati poteškoća sa pranjem zuba i čišćenjem koncem oko dotičnog zuba.

Bol u vilici

Bol u desnima obično će biti praćen bolom u vilici. Neki ljudi takođe doživljavaju grčeve mišića u vilici koji mogu otežati otvaranje usta.

Otok

Otok počinje u tkivu koje okružuje zaraženi umnjak. Kako infekcija napreduje, počećete da imate otok u vilici, po cijelom licu, pa čak i u vašim limfnim čvorovima. Zajedno sa otokom, možete osjetiti osjetljivost u ovim oblastima.

Poteškoće u jedenju

Zbog otoka i bolova koje osjećate, možda ćete takođe imati poteškoća da jedete. Bol se obično pojačava prilikom griženja i žvakanja zbog pritiska na zaraženi zub. Infekcije takođe mogu dovesti do gubitka apetita.

Gadan miris i ukus

Drugi razlog zbog kojeg možda nemate mnogo apetita je taj što možete imati neprijatan ukus i miris u ustima. Ovo je uzrokovano izlivanjem gnoja iz inficiranog tkiva u ostatak vaših usta. Da biste privremeno ublažili ovaj simptom, možete pokušati isprati toplom slanom vodom.

Kako lečiti infekciju umnjaka

Ako ste pročitali ovu listu i vjerujete da imate infekciju umnjaka, pozovite svog stomatologa i zakažite pregled što je prije moguće. Bakterije izazvane infekcijom umnjaka mogu se proširiti na druge djelove tijela, pa je važno da se zub liječi što prije.

Ne postoji kućni lijek za infekciju umnjaka; mora ga liječiti stomatolog ili oralni hirurg. Tretman obično uključuje temeljno čišćenje područja oko zuba kako bi se uklonile bakterije i ostaci hrane. Nakon toga slijedi kurs oralnih antibiotika. Kasnije, kada se infekcija reši, vratićete se da vam izvadi umnjak.

Izvor: rosewooddentalmd.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -