NaslovnaSavjetiPozitivan i negativan uticaj žvake na vaše zube

Pozitivan i negativan uticaj žvake na vaše zube

- Advertisement -

Žvakaća guma spada u jednu od omiljenih proizvoda kako odraslih, tako i djece. Odrasli je najčešće koriste da bi trenutno osvježili dah i tako podigli samopouzdanje, dok je za mališane žvaka jedan oblik zabave i nešto slično slatkišu.

Danas postoji širok izbor žvaka, pa možete birati one najrazličitijih ukusa, oblika, boja, sa zrncima za bolje čišćenje zuba, sa šećerom i bez šećera i u pakovanjima od po 10, 50 ili 100 žvaka. Opcije su beskonačne, pa ukoliko ste redovan konzument žvaka trebalo bi da se zapitate kakav efekat one ostavljaju po vaše oralno zdravlje.

Foto: dnevno.rs

Svi smo u djetinjstvu voljeli da što više žvaka stavimo u usta i duvamo velike balone, pa je naročito važno koje žvake dajemo djeci čiji se zubi i vilica još uvijek razvijaju. Žvakaće gume imaju i pozitivne i negativne efekte na vaše zube o kojima mnogi ne razmišljaju, ali evo zašto je ova tema važna.

Pozitivni uticaji
O pozitivnim uticajima žvaka na zube može se govoriti samo kod onih koje sadrže vještačke zaslađivače, a ne sadrže šećer. One mogu biti pomoćno sredstvo u održavanju oralne higijene, kada ste na putu, u kancelariji, školi ili u ostalim situacijama kada nemate mogućnost da operete zube. To naravno ne znači da žvaka može zamijeniti pranje zuba i konac, ali može biti vaš saveznik kada vam brzo trebaju svjež dah i čistiji osjećaj u ustima.

Najznačajniji efekat žvake bež šećera jeste njen uticaj na lučenje pljuvačke. Kada se pljuvačka pojačano luči, ona ispira usnu duplju i smanjuje koncentraciju bakterija i kiselina koje su odgovorne za stvaranje zubnog plaka. Samim tim smanjuje se opasnost od nastanka karijesa, s obzirom da se on uparavo iz plaka i razvija. Žvakaća guma, takođe, i mehanički uklanja ostatke hrane koji se nalaze u usnoj duplji, jer se oni jednostavno zalepe za nju prilikom žvakanja.

Žvakaća guma
Foto: freepik.com

Ukoliko obratite pažnju na deklaraciju žvaka bez šećera, često ćete naići na sastojak po imenu ksiltol. To je prirodni šećer koji se dobija iz brezine kore, a koji se koristi kao zamjena za loše šećere. Posebno je značajan je za zdravlje zuba u odnosu na druge zaslađivače jer utiče na smanjenje razvitka karijesa i paradontoze. Obratite pažnju da li vaše omiljene žvake imaju ovaj sastojak, a ukoliko nemaju bilo bi bolje da se opredelite za neke druge radi zdravlja zuba.

Negativni uticaji
Žvake sa šećerom ozbiljno mogu ugroziti zdravlje vaših zuba. One ne donose nikakvu korist za vaše oralno zdravlje, a i jako brzo izgube ukus pa ni efekat osvežavanja ne može da potraje. One usnu duplju preplave šećerom, što naravno pogoduje da se bakterije dodatno natalože i da se brže stvori karijes. Ovdje su u opasnosti naročito djeca, jer vole žvake sa voćnim ukusima i vole da konzumiraju više komada odjednom, pa se oslobađa još veća količina šećera.

Iako žvake sa šećerom brzo izgube ukus, pa ih bacimo čim se to desi, preporučuje se da ih žvaćete bar pola sata. Kao što je rečeno, žvakanjem se povećava lučenje pljuvačke, pa kada se iz žvake izbaci šećer u prvih par minuta, pljuvačka će isprati usnu duplju ukoliko žvaku ne bacite prebrzo. Bez obzira na to da li žvaćete žvake sa šećerom ili one bez njega, jedna od negativnih uticaja žvake je vezana za njeno glavno svojstvo – ljepljivost.

Foto: dalmacijanews.hr
Foto: dalmacijanews.hr

To znači da žvaka može biti opasna po vaše plombe. Kada je pritiskom zuba zalijepite za plombu i onda povučete prilikom žvakanja, može se desiti da povučete i cijelu plombu. To se dešava naročito kod bijelih plombi i ukoliko su one plitke ili nisu dobro pričvršćene. Međutim, vremenom se može rasklimatati i čvrsta plomba sa kojom niste imali problema. Ukoliko pretjerujete sa žvakanjem, možete osjetiti bolove u mišićima vilice.

Kada su ovi mišići previše aktivni mogu se zgrčiti, pa vam to može zadati glavobolju, bol u ušima, zubima i samoj vilici. Takođe, ako patite od bruksizma, odnosno navike da škrgućete zubima u snu ili preko dana, preporučuje se da konzumiranje žvaka svedete na minimum. Bruksizam se najčešće ispoljava dok spavate, što znači da niste uvijek svjesni stiskanja vilice i zuba, što odlikuje ovu bolest.

Česta konzumacija žvakaćih guma će povećati naviku i potrebu da vam mišići vilice budu stalno aktivni, pa to može pogoršati stanje. Naravno, svi navedeni negativni efekti mogu se javiti ukoliko žvake konzumirate neumjereno i vrlo često. Birajte žvake bez šećera i uz normalno doziranje, žvake mogu pomoći da uvijek osjećate samopouzdanje kada ste među ljudima, a da zube i usnu duplju održite zdravijim i svežijim.

Izvor: Tvoj zubar

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -