NaslovnaSavjetiŽvakanje zvakaće gume bez šećera, može pomoći u smanjenju napada kiseline u...

Žvakanje zvakaće gume bez šećera, može pomoći u smanjenju napada kiseline u ustima

- Advertisement -

Pandemija koronavirusa promijenila je mnoge aspekte života, ali bi, takođe, mogla da ima značajan uticaj na zdravlje usta.

Novo istraživanje „Fondacije za oralno zdravlje“ pokazuje da je boravak kod kuće doveo do toga da je više od jednog od tri odrasla Britanaca (38%) povećala količinu pušenja tokom dana.

Od karantina, upotreba grickalica je znatno porasla kod mlađih odraslih ljudi. Gotovo dva od tri (61%) mlađa od 35 godina priznaju da sada češće jedu između obroka.

Dr Najdžel Karter (Foto: dentalhealth.org)

Jedenje grickalica je, takođe, porastao među porodicama sa mlađom djecom. Sedam od deset porodica (70%) sa djecom mlađom od pet godina se izjasnilo o povećanoj užini u domaćinstvu.

To je više nego dvostruko u poređenju sa onima koji ne žive s djecom. Fondacija za oralno zdravlje zabrinuta je zbog štete koju uzimanje hrane (grickalica) između obroka može imati na oralno zdravlje nacije.

„Kao nacija polako smo se odmakli od tri obroka i usvojili više navika grickanja. Ovo se pogoršalo tokom karantina, jer su nagle promjene posla i porodičnog života mogle da dovedu do više hrane za užinu. Grickalice mogu biti rezultat dosade i potrebe da pronađemo distrakciju koja nam pruža kratkoročnu utjehu. Problem je što grickalica može imati ozbiljne posljedice za naše zdravlje“, opominje dr Najdžel Karter OBE, izvršni direktor „Fondacije za oralno zdravlje“.

dr Benm Atkins (Foto: dentalhealth.org)

Kad god jedemo ili pijemo bilo šta, u ustima se nakupljaju bakterije iz plaka.
„Tako nastaju kiseline koje napadaju zube, uzrokujući propadanje i eroziju zuba. Obično usta mogu neutralizovati ove kiseline stvarajući slinu, međutim, neprestano grickanje ne daje ustima mogućnost da se oporavi. To nas ostavlja podložnim napadima kiselina“, naglasio je Karter.

Gotovo jedan od troje odraslih Britanaca (31%) ima truljenje zuba, dok je prošle godine 37.000 djece posjetilo bolnicu zbog uklanjanja propalih zuba.

Prošlog ponedeljka (18. maja), počeo je Nacionalnog mjeseca osmijeha, kampanje koja podiže svjest o važnosti dobrog oralnog zdravlja.

U sklopu dobrotvorne akcije, „Fondacija za oralno zdravlje“ ohrabruje ljude da budu više svjesni svojih navika grickanja i učine više kako bi se usta oporavila od napada kiselina.

Foto: dentalhealth.org

Jedan od najlakših i najefikasnijih načina zaštite zuba i desni između obroka je uzimanje žvakaćih guma bez šećera.

Ovo pomaže ustima da proizvode više pljuvačke, što je prirodna odbrana usta protiv kiseline.

„Važno je imati na umu štetu koju grickalice mogu nanijeti našem zdravlju i preduzeti akcije kako bi spriječili bilo kakvu moguću štetu. Pomažući nam da napravimo više pljuvačke, žvakanje guma bez šećera može pomoći u smanjenju napada kiseline u ustima. Obično slini treba oko sat vremena da nadoknadi minerale koje je emajl izgubio. Žvakanje žvakaće gume bez šećera tokom 20 minuta nakon jela ili pića odličan je način da povećate protok sline i pomognete da se minerali brže zamijene“, objasnio je dr Ben Atkins, predsjednik „Fondacije za oralno zdravlje“.

Izvor: Oral Health Foundation

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -