NaslovnaSavjetiŽvakaće gume bez šećera su samo pomoćno sredstvo za održavanje oralne higijene

Žvakaće gume bez šećera su samo pomoćno sredstvo za održavanje oralne higijene

- Advertisement -

Od davnina vlada mišljenje da su žvakaće gume štetne za zube. To, međutim, nije u potpunosti istina. Žvakaće gume koje sadrže šećer zaista štete zubima, ali žvakaće gume bez šećera imaju povoljna svojstva za vaše oralno zdravlje. Često nakon obroka nismo u mogućnosti da operemo zube i žvakaća guma u tom slučaju postaje korisno. Žvakanje hrane, pa tako i žvakaćih guma, podstiče lučenje sline. Pojačana salivacija pomaže ispiranju ostataka hrana nakon obroka i neutrališe pH unutar usne šupljine što ometa razvoj i metabolizam bakterija koji uzrokuju karijes.

žvakaća guma - oralna higijena

Takođe, veće izlučivanje sline pomaže remineralizaciji cakline što čini caklinu jačom. Klinička istraživanja su dokazala da 20 minuta žvakanja žvakaćih guma bez šećera nakon obroka može spriječiti karijes. Žvakaće gume su uspješnije u prevenciji karijesa ako sadrže ksilitol, zamjenu za šećer. Ksilitol je prirodni zaslađivač dobijen iz brezine kore koji dokazano smanjuje broj bakterija što uzrokuju karijes u vašoj usnoj šupljini. Naime, bakterije ne mogu koristiti ksilitol kao hranu i time se broj bakterija smanjuje.

žvakaća guma - oralna higijena

Sa druge strane, žvakaće gume sa šećerom štete zubima jer hrane bakterije i povećavaju kiselost u usnoj šupljini što dovodi do karijesa. Uz sva dobra svojstva žvakaćih guma, one nikada i nikako ne mogu biti zamjena za mehaničko čišćenje četkicom, nego su samo pomoćno sredstvo. Preporučuje se da perete zube minimalno dva puta dnevno sa pastama koje sadrže fluorid, zubnim koncem, interdentalnim četkicama i vodicom za ispiranje usta.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -