fbpx
NaslovnaSavjetiIstraživanje otkriva da žvakaća guma može pomoći u smanjenju incidencije karijesa

Istraživanje otkriva da žvakaća guma može pomoći u smanjenju incidencije karijesa

- Advertisement -

Iako su relativne prednosti žvakaćih guma često predmet rasprave, brojna istraživanja pokazala su da vrste bez šećera mogu promovisati oralno zdravlje.

Nedavno objavljeni pregledni rad na ovu temu, otkrio je dokaze da žvakaće gume bez šećera mogu pomoći u smanjenju daljeg razvoja zubnog karijesa i kod odraslih i kod djece.

Sastavni pregledni rad, objavili su su istraživači sa „Kraljevskog koledža“ u Londonu.

Foto: readersdigesta.ca

Analizirali su 12 istraživanja, objavljenih tokom posljednjnih 50 godina koja su se bavila uticajem žvakaćih guma bez šećera na oralno zdravlje i ishode intervencija.

Istraživački tim otkrio je da žvakaće gume bez šećera smanjuju učestalost zubnog karijesa za 28% i da se mogu koristiti kako moguće preventivno sredstvo u kombinaciji s oralno – zdravstvenom edukacijom i nadziranim četkanjem zuba.

Međutim, istraživači su pojasnili da su njihovi nalazi iz više razloga daleko od konalčnog zaključka.

„Postoji značajan stepen varijabilnosti učinka objavljenih podataka, a uključena istraživanja uopšteno su bila umjerenog kvaliteta“, objavio je glavni autor dr Avijit Banejre, profesor kardiologije i operativne stomatologije na „Kraljevskog koledžu“ u Londonu.

Foto: personalcaredentistry.com

„Međutim, smatrali smo da postoji potreba za ažuriranjem i osvježavanjem postojećih saznanja o žvakaćim gumama bez šećera i njihovom učinku na zubni karijes i oralno zdravlje. Planiramo dalja istraživanja kako bi utvrdili prihvatljivost i izvedivost korišćenja ove metode u javnom zdravstvu“, nastavio je Banejre.

Banejre nije istraživao specifičan odnos između zubng karijesa i žvakaćih guma bez šećera.

Istraživanje pod naslovom „Sistematizirani pregledni rad i metaanaliza uloge žvakaćih guma bez šećera u incidenciji zubnog karijesa“, objavljeno je u časopisu „Journal od Dental Research: Clinical and Translation Research“.

Izvor: Dental Tribune International HR

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -