NaslovnaObavještenjaPet stvari koje zubi mogu otkriti o našem zdravlju

Pet stvari koje zubi mogu otkriti o našem zdravlju

- Advertisement -

Naši zubi mogu da otkriju mnogo o našem zdravlju, između ostalog, da nam daju do znanja da li smo pod stresom, da li imamo nedostatak vitamina ili minerala u organizmu, probleme sa kostima ili neke druge zdravstvene probleme.

Kako objašnjavaju ljekari, postoji nekoliko ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju u vezi sa našim zubima, prenosi Index.hr.

Poremećaji u ishrani
Ako postojeći poremećaj u ishrani uključuje povraćanje (bulimiju), želudačna kiselina oštećuje zube i može da rastvori njihovu gleđ. Promjene u boji, obliku, providnosti ili osjetljivosti mogu da daju naznake osnovnog problema koji može da dovede do karijesa i gubitka zuba tokom vremena.

Anemija
Promjene u boji desni, najčešće blijede boje, mogu da ukažu na anemiju. Anemija se u većini slučajeva javlja zbog nedostatka gvožđa. Ova pojava može da se manifestuje na više različitih načina, a ljekari tvrde da na anemiju mogu da ukažu i otečene, ulcerativne ili bolne desni.

Osteoporoza
Kost oko naših zuba je osnova koja ih podržava. Iako je kod kuće teško otkriti, stomatolozi mogu da budu prvi koji posumnjaju na sistemsku promjenu gustine kostiju usljed osteoporoze. Zubi koji se tokom pregleda pomjeraju više od prosjeka mogli bi da daju rani trag za ovo progresivno stanje, a ako se ne liječe, mogu da se olabave i na kraju ispadnu.

HIV
S obzirom na to da virus slabi imunski sistem kod pacijenata sa HIV-om, oni mogu da razviju drozd i druge ozbiljnije infekcije koje se manifestuju u ustima. Kako objašnjavaju ljekari, opšti fizički pregled i analize krvi mogu da pomognu u pronalaženju odgovora i postavljanju konačne dijagnoze.

Bolesti bubreg
Problemi sa bubrezima mogu da izazovu rane u ustima, promjene ukusa i suva usta zbog kserostomije, smanjene proizvodnje pljuvačke. Kada su usta suva, kiselost se povećava, a nizak pH može da dovede do agresivnog karijesa i eventualnog gubitka zuba. Neke studije, takođe, pokazuju da pacijenti sa oboljenjem desni imaju povećan rizik od bolesti bubrega.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -