NaslovnaSavjetiPet simptoma koji ukazuju na to da imate probleme sa zubima

Pet simptoma koji ukazuju na to da imate probleme sa zubima

- Advertisement -

Kada govorimo o zdravlju, možemo priču širiti nadugačko i nadaleko. Suština svakog zdravstvenog stanja jest da budete svjestno promjena u svom organizmu. No, ponekad se događa da promjene uočimo kasno i da uplovimo u probleme kojih nikako nismo ni bili svjesni.

Tada može biti prekasno za liječenje posljedica, kao i za vraćanje stanja nazad. Zato je neopisivo važno redovno kontrolisati svoje zdravstveno stanje. Šta treba da znate i na koje probleme treba da obratite pažnju, donosimo u nastavku.

Neugodan zadah
Nema čovjeka koji ne osjeća neugodu kada shvati da neko reaguje na njegov neugodan zadah. Neugodan zadah može biti simptom brojnih bolesti, oštećenja, ali i nemara prema općem organizmu. Veliki problem nastupa onda kada ljudi u potpunosti zanemare svoje oralno zdravlje što donosi dodatne probleme. Neugodan zadah ne mora nužno biti povezan s problemima i zdravljem, ali ne zanemarujte ovaj simptom.

Promjena boje zuba
Ono što bi vas možda trebalo zabrinuti jest promjena boje zuba. Nekada je ta promjena posljedica konzumacije kafe, cigareta, šećera ili alkohola. A nekada je indikator da imate problem s gangrenom, karijesom, paradentozom. Kako god bilo, ukoliko primijetite da imate promjenu u boji, obratite se stomatologu. On će testirati da li imate promjene na tkivu i identifikovati bolest ili oštećenje.

Naslage na zubima
Naslage na zubima, zapravo su zubni plak koji nastaje zbog hrane koja se taloži na zubima. To u prevodu znači da ćete, ako plak ne skidate, imati mogućih problema s pojavom kamenca. Plak koji je okoštao, odnosno se kalcificirao, predstavlja opasnost koja može prerasti u karijes, ali i uzrokovati potpuni gubitak zuba – zubnu gangrenu ili paradentozu.

Krvarenje desni
Može biti jedan od sigurnih znakova da nešto nije dobro i u redu. Ukoliko vam se dogodi da vidite probleme s krvarenjem u desnima, definitivno imate problem. Rijetko kada je krv na desnima samo slučajna i uglavnom je indikator nečega što niste očekivali. Dakle, ako prilikom pranja zuba osjetite okus krvi u ustima ili vidite krv na četkici i zubima, pravac stomatolog. Može se dogoditi da je u pitanju prva faza paradentoze u kojoj je liječenje zuba još uvijek moguće. Ako pak ova bolest uđe u sljedeću fazu, kojih ima četiri, problem je sve dublji, a gubitak zuba sve izvjesniji.

Polomljen zub
Jedan od simptoma koji ukazuje da je bolest ili oštećenje duboko napredovalo jeste problem prelomljenog zuba. Zubi se lome kada dođe do totalnog oštećenja pulpe, zbog kvara, ali i zbog nasilnog djelovanja – udaraca, izbijanja ili slično.

Šta ako se zub polomi ?
Polomljen zub može se nadomjestiti na više načina, a suvremena stomatologija doprinijela je da ovi problemi ne budu pretjerano veliki. Naime, čak i ako dođe do potpune bezubosti, uz pomoć samo tri implantata, može se nadomjestiti cijela vilica. Naravno, slučaj potpune bezubosti nije čest, pa se tako problem rješava i pomoću nadogradnje, krunice, metalokeramičkih krunica itd. Implantat je posljednja stanica u kojoj se traži spas.

Zubni implantat je možda i najbolje rješenje jer su komplikacije kasnije spuštene na minimum. Iako se, dok sam implantat „legne“ u vilicu, može dogoditi da osjetite niz nelagodnosti i problema. Bilo kako bilo, trebaće vam četiri mjeseca da „ležište“ implantata ostane u vilici, a krunicu ćete kasnije moći postavite kad želite. Ovo je jedan od kompleksnijih zahvata u stomatologiji, ali se može reći da je pomjerio granice i stomatologije i protetike. Zbog toga je dvadeset i prvi vijek, vijek u kome je stomatologija dovedena do savršenstva. Iako mnogi misle da tu postoji još mnogo stvari da se poprave.

Izvor: Kreni zdravo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -