Hemikalije iz hrane dovode do nepovratnog oštećenja zuba kod djece

  Rano izlaganje fungicidima i hemikalijama koje se koriste pri pakovanju hrane može dovesti do oštećenja zubne gleđi kod djece, a ono na šta stručnjaci posebno upozoravaju je činjenica da se taj proces kasnije ne može zaustaviti, pokazala je nova studija Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja Francuske, INSERM.

  Vodeći autor studije dr Katia Žedeon i njene kolege iz INSERM-a uočili su da izloženost hemikalijama poput bisfenola A (BPA) i vinklozolina mogu da ometaju rad hormona odgovornih za rast zubne gleđi, a rezultate istraživanja su nedavno predstavili na Evropskom kongresu za endokrinologiju u Minhenu.

  BPA i vinklozolin su i ranije identifikovani kao supstance koje dovode do poremećaja rada žlijezda, što u velikoj mjeri povećava rizik od reproduktivnih problema, kancera, urođenih nedostataka i ostalih anomalija.

  BPA se koristi u proizvodnji određenih vrtsa plastike i smole, od kojih se mnogi koriste za pakovanje hrane i pića, dok je vinklozolin fungicid koji se koristi za zaštitu vinograda, voćnjaka i golf terena.

  Dr Žedeon i njene kolege navode kako su istraživanja pokazala da ove hemikalije mogu biti povezana sa MIH, stanjem koje izaziva hipomineralizaciju kutnjaka i sekutića, što dovodi do oštećenja zubne gleđi. Kada započne, ovaj proces je nezaustavljiv i dovodi do nemogućnosti razvijanja zubne gleđi i stvaranja dodatnih komplikacija. Naime, djeca koja pate od MIH uglavnom doživljavaju pojačanu reakciju na hladna jela i pića i pod posebnom su opasnošću od nastanka karijesa. Njihovi zubi postaju kremasti, žute ili braon boje i lako se mogu slomiti, a zabrinjava i podatak da prema nekim procjenama od MIH pati i do 18 odsto djece uzrasta od šest do devet godina.

  – Stvaranje gleđi počinje u trećem tromjesječju trudnoće i završava u petoj godini života pa bi minimiziranje izloženosti poremećajima u radu žlijezda u ovoj fazi života bio jedan od načina da se smanji rizik od slabljenja gleđi – zaključila je dr Žedeon.

  Izvor: medicalnewstoday.com

  ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.