NaslovnaSavjetiPet faza karijesa, kako ih tretirati i prevenirati

Pet faza karijesa, kako ih tretirati i prevenirati

- Advertisement -

Karijes je oštećenje koje nastaje na vašim zubima, što potencijalno može dovesti do zubnih apscesa, ili čak gubitka zuba. Uzrokuje ga aktivnost određenih vrsta bakterija koje mogu da žive u zubnom plaku.

Bakterije u plaku mogu pretvoriti šećere prisutne u vašoj hrani u kiseline. Ako se dozvoli da se plak vremenom nakupi, ove kiseline mogu početi da oštećuju vaše zube.

Zbog toga je dobra oralna higijena vitalni dio prevencije karijesa.

Karijes se javlja u nekoliko faza. U nastavku ćemo istražiti svaku od ovih faza, razgovarati o tome kako se liječi karijes i dati vam nekoliko savjeta kako da spriječite da se to desi.

Faze karijesa

Zubni plak je važan za proces karijesa. Plak je bezbojni, lepljivi film koji prekriva površine vaših zuba. Sastoji se od bakterija, čestica hrane i pljuvačke.

Ako se vaši zubi ne čiste redovno, plak može početi da se nakuplja. Takođe se može stvrdnuti tokom vremena, formirajući nešto što se zove kamenac. Prisustvo kamenca može pomoći u dodatnoj zaštiti bakterija, što otežava njihovo uklanjanje.

Uopšteno govoreći, postoji pet faza propadanja zuba. Hajde da ih detaljnije ispitamo u nastavku.

Faza 1: Inicijalna demineralizacija

Spoljni sloj vaših zuba se sastoji od vrste tkiva koje se zove gleđ. To je najtvrđe tkivo u vašem tijelu i uglavnom se sastoji od minerala.

Međutim, kako je zub izložen kiselinama koje proizvode bakterije plaka, gleđ počinje da gubi ove minerale.

Kada se to dogodi, možete vidjeti bijelu tačku na jednom od vaših zuba. Ova oblast gubitka minerala je početni znak karijesa.

Faza 2: Propadanje gleđi

Ako se dozvoli da se proces karijesa nastavi, gleđ će se dalje raspadati. Možda ćete primijetiti da bijela mrlja na zubu potamni do braonkaste boje.

Kako je gleđ oslabljena, mogu se formirati male rupe u zubima koje se nazivaju karijes ili karijes. Vaš stomatolog će morati da ispuni šupljine.

Faza 3: Karijes dentina

Dentin je tkivo koje leži ispod gleđi. Mekši je od gleđi, što ga čini osjetljivijim na oštećenja od kiseline. Zbog toga se karijes odvija brže kada dođe do dentina.

Dentin takođe sadrži cijevi koje vode do nerava zuba. Zbog toga, kada je dentin pogođen karijesom, možete početi da osjećate osjetljivost. Ovo možete primijetiti posebno kada jedete toplu ili hladnu hranu ili piće.

Faza 4: Oštećenje pulpe

Pulpa je unutrašnji sloj vašeg zuba. Sadrži nerve i krvne sudove koji pomažu u održavanju zdravlja zuba. Nervi prisutni u pulpi takođe pružaju osjećaj zubu.

Kada dođe do oštećenja pulpe, ona može postati iritirana i početi da otiče. Pošto se okolna tkiva u zubu ne mogu proširiti da bi se prilagodila ovom otoku, može se izvršiti pritisak na nerve. Ovo može dovesti do bola.

Faza 5: Apsces

Kako karijes napreduje u pulpu, bakterije mogu napasti i izazvati infekciju. Povećana upala u zubu može dovesti do stvaranja džepa gnoja na dnu vašeg zuba, koji se naziva apsces.

Apscesi zuba mogu izazvati jak bol koji može zračiti u vilicu. Ostali simptomi koji mogu biti prisutni uključuju oticanje desni, lica ili vilice, groznicu i otečene limfne čvorove na vratu.

Apsces zuba zahteva hitan tretman, jer se infekcija može proširiti na kosti vaše vilice, kao i na druga područja glave i vrata. U nekim slučajevima, liječenje može uključivati uklanjanje zahvaćenog zuba.

Tretmani

Liječenje koje se preporučuje za karijes može zavisiti od njegovog stadijuma. Hajde da pogledamo različite opcije liječenja na osnovu progresije karijesa.

Početna demineralizacija

Ova najranija faza propadanja zuba se zapravo može preokrenuti prije nego što dođe do trajnijeg oštećenja. Ovo se može postići tretiranjem zuba fluorom.

Možete dobiti tretman fluorom u ordinaciji vašeg zubara. Često se nanosi na zube u obliku gela ili laka. Fluorid radi na jačanju gleđi, čineći je otpornijom na kiseline koje proizvode bakterije plaka.

Fluor se takođe može naći u nekim vrstama pasta za zube i često je prisutan u vodi iz slavine.

Propadanje gleđi

Kada karijes uđe u ovu fazu, karijes je često prisutan. Ispune se koriste za liječenje karijesa.

Prilikom postavljanja plombe, vaš zubar će prvo koristiti alat da ukloni sva područja truljenja. Zatim će ispuniti rupu materijalom kao što je smola, keramika ili zubni amalgam. Ovaj materijal je obično iste boje kao i vaš zub.

Karijes dentina

Pošto je dentin mekši od gleđi, karijes se kreće brže kada dostigne ovu fazu. Ako se rano otkrije, karijes dentina se može lečiti plombom. U naprednijim slučajevima može biti potrebno postavljanje krune.

Kruna je pokrivač koji pokriva gornji deo vašeg zuba iznad desni (koji se naziva i kruna zuba). Raspadnuto područje se uklanja pre postavljanja krune. Može se ukloniti i neko zdravo zubno tkivo kako bi se osiguralo da krunica dobro pristaje vašem zubu.

Oštećenje pulpe

Kada karijes dođe do pulpe, često će vam trebati tretman kanala korijena. U kanalu korijena, oštećena pulpa se uklanja. Zubna šupljina se zatim čisti i popunjava. Na zahvaćeni zub se postavlja krunica.

Apsces

Ako se u vašem zubu formirao apsces, vaš zubar će vjerovatno izvršiti tretman kanala korijena kako bi uklonio infekciju i zapečatio zub. U teškim slučajevima, zahvaćeni zub će možda biti potrebno potpuno ukloniti.

Antibiotici se takođe mogu propisati da pomognu u liječenju apscesa. To su ljekovi koji ubijaju bakterije.

Prevencija

Praktikovanje dobre oralne higijene je važan dio prevencije karijesa. Ispod su neke strategije koje možete primeniti da biste izbegli oštećenje zuba od karijesa.

  • Redovno posjećujte svog zubara: Vaš stomatolog može pomoći u identifikaciji i liječenju karijesa prije nego što se pogorša. Obavezno redovno posjećujte svog stomatologa radi rutinskog čišćenja zuba i oralnih pregleda.
  • Perite zube: Generalno se preporučuje da perete zube najmanje dva puta dnevno i posle obroka. Pokušajte da koristite fluorisanu pastu za zube.
  • Ograničite slatkiše: Pokušajte da izbjegnete konzumiranje hrane ili pića sa velikom količinom šećera. Neki primeri uključuju bombone, kolačiće i bezalkoholna pića.
  • Izbjegavajte grickalice: Ciljajte da ograničite grickalice između obroka, jer to može dati bakterijama u ustima još više šećera da se pretvore u kiseline.
  • Pitajte za zaptivače: Zaptivači su tanak sloj plastike koji se nanosi na vrhove vaših zadnjih zuba (molara). Kutnjaci su važni za žvakanje, ali čestice hrane se takođe mogu zarobiti u njihovim žlebovima. Zaptivač pokriva površinu molara, sprečavajući da se to dogodi.

Izvor: healthline.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -