NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara dr Vladimir Radović

Na pitanja čitalaca odgovara dr Vladimir Radović

- Advertisement -

U rubrici “pitanja čitalaca”, ove nedjelje naš gost je bio dr Vladimir Radović iz ordinacije “Belldent” iz Tivta.

Imam amalgansku plombu na donjoj šesti. Da li je moguće da od nje imam loš zadah, posebno ujutro, mada redovno perem zube?

- Advertisement -

“Moguće je, ukoliko na zubu postoji šupljina u kojoj se zadržavaju hrana i naslage (plak). Međutim, ako su desni i zubi zdravi i higijena zadovoljavajuća, treba obratiti pažnju na krajnike, koji su čest uzrok zadaha. Žućkaste kuglice koje se povremeno izbacuju ukazuju na hroničnu inflamaciju krajnika i stvaraju zadah, a takođe i akutne upale krajnika mogu uzrokovati isti simptom. Nadalje, ako ne postoji nijedan od navedenih uzroka, zadah može dolaziti iz želuca, kao posljedica gastritisa uzrokovanog helikobakterijom”.

Imam problem sa viško zuba u gronjoj vilici, tačnije iza jedinice imam još jedan zub. Kako da riješim problem?

- Advertisement -
Dr Vladimir Radović

“Ukoliko taj zub nije prekobrojni zub, nego stalni zub koji zbog tjeskobe nije našao svoje mjesto u zubnom nizu, potrebno je uraditi korekciju ortodontskim aparatom na način da se vađenjem jednog ili dva bočna zuba oslobodi prostor za širenje vilice i smještanje prednjih zuba u pravilan niz. Time će se dobiti zadovoljavajuća funkcija i estetika”.

Već par godina imam sive plombe na dva zuba u gornjoj vilici. Prije par dana sam primijetila da su oba zuba poprimila boju plombe. Šta da radim?
“Ako Vam estetika tog sivog zuba ne smeta, a pritom zub nema sekundarni karijes, nema potrebe takav ispun mijenjati. Međutim, ako ste samo nezadovoljni estetikom rješenje se može postići kompozitnim ispunom (bijelom plombom), onlejom ili krunicom – ukoliko je skidanjem plombe uklonjena polovina ili više od polovine zuba”.

Foto: wellnessdoctorrx.com

Počeo je da me boli zub koji je iznutra šupalj, a jedna strana je slomljena. Zanima me da li je moguće na bilo koji način sačuvati ovaj zub?
“Moguće je sačuvati takav zub ako se utvrdi da zalomljeni fragment nije zalomljen preduboko i da karijes u šupljini nije oštetio bifurkaciju (račvu korijenova) i naravno, da ne postoji fraktura korijena. Ukoliko ne postoji nijedna od navedenih komplikacija uz adekvatan endodontski tretman zub se može sačuvati. Nadogradnja sa krunicom je najbolje završno rješenje za takav zub”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -