NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara dr Ivan Kečina

Na pitanja čitalaca odgovara dr Ivan Kečina

- Advertisement -

Ove nedelje u rubrici „pitanja čitalaca“, gost portala stomatologija.me, bio je doktor Ivan Kečina iz stomatološke ordinacije „Dr Filimanović“.

Već izvjesno vrijeme, kada jedem, osjećam puckanje i preskakanje vilice. Šta bi mogao biti razlog i kako da riješim problem?
„Više je uzročnika koji mogu dovesti do pucketanja i preskakanja vilice. Jedan od najučestalijih je bruksizam koji vremenom dovodi do poremećaja u okluziji i visini zagrižaja, kao i poremećaja u samom temporomandibularnom zglobu. Primarno sredstvo u borbi protiv bruksizma su zaštitne folije koje se nose tokom spavanja“.

- Advertisement -

Porodično imamo loše zube. Zanima me pošto skoro svi zubi gornje vilice su u priličnom lošem stanju i bez mogućnosti popravke, da li postoji mogućnost ugradnje implantata?

Dr Ivan Kečina

„Pacijenti su često u zabludi da je njihove zube nemoguće sačuvati i da je vađenje jedino rešenje. Takođe, da li je moguće ugraditi implantate je nemoguće znati bez prethodne detaljne analize situacije u vašoj usnoj duplji kao i opšteg zdravstvenog stanja. Konsultujte se sa vašim stomatologom koji će na osnovu pregleda i analize snimka procijeniti da li su implantati u vašem slučaju zaista indikovani“.

- Advertisement -

Nedostaju mi dvije trojka, dvije četvorke i petica u donjoj vili. Postoji li mogućnost ugradnje implantata ili to zavisi od kvaliteta kosti?
„Svakako da je dobro stanje koštanog tkiva vilice jako važno za ugradnju implantata. Takođe, mora se obratiti pažnja i na položaj još nekih anatomskih struktura kao i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. U svakom slučaju, bez analize RTG snimka i kliničkog pregleda je nemoguće odgovoriti da li su implantati indikovani ili ne“.

Nedostaj mi desni lateralni sjekutić. Razmak između zuba je mali. Kako mogu da riješim problme?
„Ukoliko je razmak između centralnog sjekutića i očnjaka premali da bi se izradio neki vid nadoknade za lateralni sjekutić, neophodno je prvo ortodontskom terapijom riješiti problem prostora“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -