NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara dr Srđan Novokmet

Na pitanja čitalaca odgovara dr Srđan Novokmet

- Advertisement -

U našoj stalnoj rubrici „pitanja čitalaca“, naš gost je bio doktor Srđan Novokmet iz ordinacije „Orvit“ iz Bara.

Imam problem sa gornjom dvojkom, koja se povukla. Šta je najbolje uraditi u mom slučaju?
„U vašem slučaju najbolje rješenje je postavka fiksnoga ortodontskoga aparata. Velika je vjerovatnoća da su i ostali zubi postavljeni u nepravilnom položaju i tada bi se uz rješavanje primarnog problema potpuno uskladio cijeli zubni luk. Ukoliko je samo lateralni sjekutić van svog prirodnog položaja, tada je moguće da se ona vrati u svoj prvobitni položaj pomoću folija za ispravljanje zuba“.

- Advertisement -
Dr Srđan Novokmet (Foto: Facebook/Stomatološka ordinacija Orvit)

Imam plombe na gornjim jedinicama, dvojkama i trojkama, ali je već počela da se vidi razlika između plombe i samog zuba. Šta je najbolje rješenje?
„Ukoliko su plombe male površine i ne prekrivaju veću površinu vidljivoga dijela zuba prilikom smijanja i govora tada je moguće stare plombe zamijeniti novim. Danas u ponudi na tržištu imamo veliku paleti različitih kompozita za kojima možemo da dobijemo fantastične estetske rezultate na prednjim zubima. Ako plombe zauzimaju veću površinu zuba tada je neophodno izbrusiti sve prednje zube i na njih postaviti krunice u ovome slučaju prednost bi se dalo bezmetalnim krunicama ili ako indikacije dozvoljavaju možemo da postavimo i keramičke fasete“.

Vrhovi zuba me jako zabole kada zagrizem nešto. Koji je mogući uzrok?
„Prije svega neophodno je uraditi klinički pregled i rendgenski snimak zuba koji vas bole na zagrizaj da se vidi u kakvom su stanju ti zubi. Bol na pritisak se vrlo često javlja kad na vrhovima korjenova postoje zapaljenski procesi i tada jak pritisak se prenosi preko zuba i kao rezultat imamo bolne senzacije. Ukoliko imamo velike karijesne lezije koje su u bliskom kontaktu sa zubnim nervom moguće je da jak pritisak može da izazove bol. Kod zdravih zuba bol na pritisak može da se javi ukoliko imate bruksizam (sindrom nožnog stiskanja zuba). Zbog velikoga pritiska u toku noći, može da dođe do traumatskih iritacija potpornog tkiva zuba“.

- Advertisement -

Prije dvije, tri nedelje u donjoj dvojki sam osjetila bol prilikom pranja. Bol je trajao nekoliko dana kada sam prala zube, a sada je taj isti zub počeo da bude osjetljiv na hladno. O čemu se radi?
„Bol na hladno može da se javi i kod zdravih zuba ukoliko je konzumira prekomjerno hladna hrana i tečnost. Najčešći uzrok dugotrajnoga bola i senzacije na hladno je prisustvo dubokih karijesnih lezija koje su u bliskom kontaktu sa zubnim nervom. Takođe, u toku akutnog zapaljenja zubnoga nerva karakterističan znak je bol na hladno. Ukoliko postoji povlačenje desni na zubima i ogoljenje vratova zuba takvi zubi mogu da budu osjetljivi na hladne sadržaje jer postoji direktan put prolaska i termičke iritacije kroz dentinske kanaliće“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -