Naslovna Pitanja čitalaca Na pitanja čitalaca odgovara dr Sabina Kalač

Na pitanja čitalaca odgovara dr Sabina Kalač

Ove nedelje na pitanja čitalaca našeg portala, odgovarala je doktorka Sabina Kalač iz podgoričke ordinacije „Dr Šobić“.

Gornja jedinica je tamnija od ostalih zuba, pa me zanima koje je rješenje tog problema?

dr Sabina Kalač (Foto: privatna arhiva)

“Prije svega, neophodno je kliničkim pregledom i analizom RTG snimka ustanoviti uzroke prebojenosti zuba. Nakon uklanjanja uzroka prebojenosti zuba, donosi se odluka o daljem tretmanu. Najbolje rješenje je izbjeljivanje zuba, koje moze biti spoljašnje, unutrašnje ili kombinacija oba kod jačih prebojanosti zuba. Ukoliko se izbjeljivanjem ne postigne zadovoljavajući estetski rezultat, prebojenost se može riješiti izradom fasete, koja može biti kompozitna ili keramička ili izradom keramičke krunice“.

Koliko dugo treba da se upotrebljava jedna interdentalna četkica, s obzirom da nosim fiksnu protezu?

“U suštini, interdentalna četkica se može upotrebljavati sve dok ne dođe do deformacije njenih vlakana, jer tada ne može kvalitetno da očisti svaki prostor. Međutim, za postizanje optimimalnih rezultata čišćenja zuba savjetuje se zamjena interdentalne četkice nakon 15 dana korišćenja“.

Imam jedinice u gornjoj vilici malo krive. Ne bih da nosim fiksni aparat, koje su druge mogućnosti da riješim problem?

dr Sabina Kalač (Foto: privatna arhiva)

„Ukoliko ne želite da nosite fiksni aparat, nepravilnost zuba se može korigovati folijama za ispravljanje zuba ili alajnera. Ove folije predstavljaju savremeno terapijsko sredstvo za otklanjanje manjih nepravilnosti položaja i zagrižaja zuba. Drugo terapijsko rješenje je izrada faseta ili keramičkih krunica, što je uslovljeno raspoloživim prostorom i zagrižajem“.

Pukla mi je gornja šestica međutim ostao je korijen. Zanima me da li je potrebno izvadit cijeli zub ili je moguće uraditi nadogradnju na taj korijen?

„Nadogradnja zuba odnosno korijena zuba je moguća ukoliko se RTG snimkom i kliničkim pregledom utvrdi da je korijen parodontloški zdrav, da je ostalo dovoljno zdrave zubne supstance i da postoje uslovi za adekvatno kanalno liječenje. Nakon sprovedene kanalne terapije korijena, korijen se mora ojačati fiberglas kočićem ili livenom nadogradnjom i izraditi keramička krunica“.

- Advertisment -

POPULARNO

Rad s djecom i osobama s posebnim potrebama u stomatološkoj ordinaciji

Rad s djecom i osobama s posebnim potrebama zahtijeva potpuno individualan pristup koji se nikako ne može uklopiti u postojeće okvire rada...

Predstavljamo: Mašina za frezovanje D10, Yenadent

Mašina za frezovanje D10 za sve meke materijale i keramike! Materijali koji mogu da se obrađuju: cirkonija, PMMA, vosak, litijum disilikat, PEEK.

Prosječne cijene stomatoloških usluga u Podgorici

Zbog velikog interesovanja čitalaca, portal www.stomatologija.me objavljuje prosječne cijene stomatoloških usluga u Podgorici. Prvi stomatološki pregled košta 10,...

U Beogradu u četvrtak počinje 19. Kongresa stomatologa Srbije i traje do 3. oktobra

Stomatološka komora Srbije će u saradnji sa Stomatološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu organizovati 19. Kongres stomatologa Srbije, koji je na programu od...
- Advertisment -