fbpx
NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara dr Milena Barjaktarović

Na pitanja čitalaca odgovara dr Milena Barjaktarović

- Advertisement -

Ove nedjelje u rubrici “pitanja čitalaca”, naša gošća je bila dr Milena Barjaktarović iz ordinacije “Mill Dent” iz Podgorice.

U gornjoj vilici imam jedinicu, dvojku i sedmicu. Želio bih protezu ili neki drugi protetski rad, što ne podrazumijeva vađenje ova tri zuba. Šta mi vi predlažete?

- Advertisement -
Foto: stomatologija.me

„Prvo je potrebno pregledom i pomoću snimka ustanoviti stanje postojećih zuba. Ukoliko se postojeći zubu mogu sačuvati onda je moguće nadoknaditi izgubljene zube parcijalnom pločastom protezom. Takođe je moguće pomoću 3D snimka odrediti količinu kosti i planirati ugradnju implanta i izradu fiksnog protetskog rada (krunice)“.

Prije nedelju dana mi je u donjoj šestici stavljen lijek za umrtvljavanje živca, nisam osjećala nikakve bolove. Dva, tri dana me zub boli na dodir i kuckanje, da li je takav bol normalan?
„Bol zuba nakon aplikovanja lijeka za umrtvljavanje živca je normalno stanje. Lijek na bočnim zubima stoji oko dvije nedelje nakon čega doktor provjerava da li je lijek umrtvio živac. Ukoliko je bol jakog inteziteta potrebno je javiti se stomatologu radi provjere“.

- Advertisement -
Foto: stomatologija.me

Prije par dana sam slomila donju trojku, ostao je samo korijen. Da li taj zub može da se spasi?
„Najprije je potrebno uraditi ciljani snimak da bi se provjerilo da li postoji fraktura korijena. Ako je stanje na snimku povoljno, korijen se može endodonski liječiti i nakon toga uraditi nadogradnju zuba i krunicu“.

Imam 18 godina i već duže vrijeme problem sa neprijatnim zadahom. Poslije svakog obroka, čak i neposredno nakon pranja zuba. Kako da riješim problem?
„Pored četkice kao osnovno sredstvo za pranje zuba potrebno je koristiti i konac za zube, kao i interdentalne četkice sa kojima se čiste prostori između zuba, gdje se hrana najčešće i zadržava. Takođe je potrebno četkicom preći gornju površinu jezika. Rastvori za ispiranje usta mogu pomoći u osvježavanju zadaha“.

Prethodni članak
Sledeći članak
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -