NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara dr Marija Ražnatović

Na pitanja čitalaca odgovara dr Marija Ražnatović

- Advertisement -

U našoj stalnoj rubrici “pitanja čitalaca”, ove nedelje je naša gošća bila dr Marija Ražnatović iz ordinacije “Dr Šobić” iz Podgorice.

Jedinica, dvojka i trojka u gornjoj vilici su mi malo okrnjeni, zahvaljujući mojoj nepažnji. Sada mi to smeta, a ni estetski ne izgleda lijepo. Na koji način mogu da riješim ovaj problem?
“Najvjerovatnije je došlo do djelimične frakture krunice zuba. Bitno je da je zub ostao vitalan i da Vas ne boli. Estetski nedostatak ovog tipa može biti riješen kompozitnim ispunom, u slučaju većeg preloma zuba problem se sanira fasetom ili krunicom”.

- Advertisement -
Dr Marija Ražnatović (Foto: privatna arhiva)

Polomio sam zub u donjoj vilici, ostao je samo korijen. Da li je moguće neka nadogradnja na korijenu ili ću morati isti da izvadim ?
“Uz dolazak kod stomatologa koji se podrazumijeva, potrebno je da uradite snimak toga zuba kako bismo utvrdili u kakvom je stanju zaostali korijen. U većini slučajeva moguća je nadogradnja. Međutim, ako je do frakture došlo 2 mm ispod gingive ili ako imamo uznapredovalu paradontopatiju kontraindikovano je raditi nadogradnju i taj zub mora biti izvađen”.

Šta sve može izazvati krvarenje desni ?
“Uzroci krvarenja desni mogu biti mnogobrojni. Najčešći uzrok jeste gomilanje plaka na desni koji vremenom dovodi do upale desni ili gingivitisa. Ukoliko se plak redovno ne čisti pravilnim pranjem zuba ili odlaskom na tretmane kod stomatologa, vremenom može da se pretvori u kamenac. Pojava kamenca dovodi do još obilnijeg i učestalijeg krvarenja.

- Advertisement -

Takođe, doprinosi napredovanju bolesti koja može da pređe i na koštane struktrure i dovede do parodontisa. Ostali uzroci koji mogu dovesti do krvarenja desni su: grubo pranje zuba i upotreba četkice za zube neadekvatne tvrdoće, promjena rutine korišćenja zubnog konca, hormonski poremećaji tokom trudnoće, tromocitopenija, infekcija zuba, leukemija, skorbut, korišćenje antikoagulantne terapije I nedostatak vitamina C i A.

Iznad gornje četvorke mi se pojavila kvržica kao zrno kukuruza. Ne boli me, a ne osjećam bol nakon dodira. Šta bi moglo da bude?
“Tačnu dijagnozu je nemoguće postaviti bez dolaska u ordinaciju i snimka toga zuba. Može se desiti da se radi o asimptomatskom periapeksnom zapaljenju koje bez snimka ne možemo dijagnostikovati. Ne čekajte da Vas zaboli, idite kod svog stomatologa”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -