NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara dr Ljubica Zejak

Na pitanja čitalaca odgovara dr Ljubica Zejak

- Advertisement -

Doktorka Ljubica Zejak, iz ordinacije „Dr Zejak“ iz Bara, ove nedelje je bila naša gošća u rubrici pitanja čitalaca.

Prije par dana dok sam jeo, osjetio sam bol u zubu. Boli me samo dok zvaćem na tu stranu i na dodir. Šta bi mogao biti uzrok, na zubu se ne vide nikakve promjene?

- Advertisement -
Foto: stomatologija.me

„Za precizno utvrđivanje Vašeg bola potreban je pregled stomatologa i dodatna dijagnostika. Uzrok bola može biti od upale zubnog živca (pulpitis),karijesa.. pa do periodontitisa i upale desni. Bitno je da se što prije javite stomatologu koji će uraditi klinički pregled i RTG snimak, dati tačnu dijagnozu, ukloniti uzrok i spriječiti širenje na okolna tkiva“.

Prije nekoliko mjeseci stavljena mi je bijela plomba na trojku. Ponekad kad zagrizem osjetim bol. Šta bi mogao biti razlog?
„Bol zuba na zagriz najčešće znači da je zub pod nekom vrstom opterećenja, da li zbog neodgovarajuće plombe, zaostalog karijesa, traumacke okluzije. Navedeni simptomi nisu dovoljni da bi se definisao tačan uzrok bola, zato Vam savjetujemo da posjetite stomatologa“.

- Advertisement -
Foto: stomatologija.me

Prije dva dana mi je odrađena endodontska terapija na doljnjoj šestici, ali opet osjećam bol na dodir. Kako da riješim problem?
„Endodontska terapija je veoma česta procedura koja se radi u slučaju uznapredovalih karijesnih lezija, upala zubnog živca, nekroze, infekcije… Bolna osetljivost može da se javi u toku samog rada ili neposredno nakog istog. Sama endodontska terapija podrazumijeva čišćenje korijenskog kanala ručnim ili mašinskim instrumentima I obilno ispiranje antibakterijskim rastvorima, što može dovesti do nadražaja tkiva na vrhu korijena.

Foto: stomatologija.me

Bolna osjetljivost nakon endodontske terapije kratko vrijeme i uglavnom se javlja prilikom žvakanja. Kako vrijeme prolazi bol bi trebalo da se smanjuje i na kraju potpuno nestane. Bol isto tako može nastati Ii kao posljedica nepotpunog uklanjanja liječenja, fraktura korijena, prebacivanje punjenje preko vrha korijena ,ponovne infekcije korijenskog kanala. Ukoliko imate bol koji se javlja spontano ili na najmanji dodir savjetujemo Vam da se javite stomatologu“.

Nosim fiksni aparat i imam dosta pljuvačke. Znam da je to normalno zbog fiksnog aparata, ali da će to lučenje pljuvacke smanjiti?
„Fiksni aparat moze biti uzrok povećanog lučenja pljuvačke, ali se lučenje vremenom smanjuje. Ako se problem povećanog lučenja pljuvačke nastavi nakon uklanjanja fiksnog ortodontskog aparata obratite se specijalisti za bolesti usta“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -