fbpx
NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara dr Jelena Mrđen

Na pitanja čitalaca odgovara dr Jelena Mrđen

- Advertisement -

Ove nedjelje u rubrici “pitanja čitalaca”, naša gošća je bila doktorka Jelena Mrđen iz stomatološke ordinacije “Implantodent” iz Banjaluke.

Plombirao sam zub prije sedam, osam dana i od tada me boli kada zvaćem na tu stranu. Šta bi mogao biti razlog?

- Advertisement -

“Neki od razloga postoperativne osjetljivosti (prisustvo bola), nastali nakon plombiranja zuba mogu da budu prijevremeni (traumatski) kontakti, neadekvatna priprema kaviteta za postavljanje ispuna (plombe), nepoštovanje protokola vezano za hemijsko vezivanje plombe, prejako sušenje u želji da se izbjegne vlažnost kaviteta… Sve ovo treba da bude razlog ponovne posjete Vašem stomatologu radi rješavanja nastalog problema”.

Izvađen mi je živac iz donje trojke, ali me boli na dodir. Da li je to normalna pojava?
“Zavisno koja je bila dijagnoza i koliko vremena je prošlo od posljednje posjete stomatologu, bol na dodir može da bude prisutan jedan određeni vremenski period, pa to možemo posmatrati kao normalnu pojavu”.

- Advertisement -

Koliko vremena treba da prođe nakon skidanja fiksnog ortodontskog aparata da bi mogla da stavim fasete?
“Nakon završene fiksne ortodontske terapije potrebno je da prođe minimalno dva mjeseca da bi se upustili u proces dalje protetske rehabilitacije. Naravno, dalja saradnja sa ortodontom je obavezna radi definisanja daljeg protokola nošenja ili postavljanja retinera”.

Foto: freepik.com

Nedostaju mi desna trojka i lijeva dvojka u gornjoj vilici. Koje je najbolje rješenje da nadoknadim ta dva zuba?
“Pozicija zuba 13 i 22 se nalaze u estetkoj zoni, pa samim tim moramo joj posvetiti dodatnu pažnju u planiranju budućih protetskih nadoknada. Najbolje rješenje za nadoknadu Vaših zuba je postavljanje implantata u toj zoni. Potreban je detaljan plan, u smislu kliničkog pregleda, adekvatnih snimaka, fotografije, analize istih, da bi se mogla donijeti odluka o jasnom planu terapije. A, nakon toga i planiranje protetske nadoknade, ako za ovakav vid terapije postoje uslovi”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -