NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara dr Jelena Galić Srdić

Na pitanja čitalaca odgovara dr Jelena Galić Srdić

- Advertisement -

Ove nedelje na pitanja čitalaca, odgovarala je doktorka Jelena Galić Srdić iz ordinacije “Stomatologija Kovačević” iz Banjaluke.

Na jednom zubu imam početak parodontoze i, takođe, je taj isti zub poprimio boju plombe (siv). Možete li mi dati savjet šta je najbolje da uradim sa njim i da li je moguće lasersko izbjeljivanje istog?

- Advertisement -
Dr Jelena Galić Srdić (Foto: privatna arhiva)

“Jedan od razloga promjene boje zuba je prethodno endodontski tretiran zub ( tzv. vađenje živca iz zuba) koji nakon određenog vremenskog perioda postaje tamniji. Takav zub može se izbjeljivati posebnim metoda izbjeljivanja avitalnih zuba ili protetskim nadoknadama koje se u potpunosti slažu po boji i obliku sa ostalim zubima u vilici. Da bismo bili sigurni sta je najbolje za konkretan slučaj neophodna je posjeta stomatologu koji ce uraditi detaljan klinički pregled i radiološko slikanje zuba, i na osnovu toga predložiti adekvatnu terapiju”.

U gornjoj vilici imam samo tri zuba jedinicu, dvojku i mislim sedmicu. Želio bih protezu ili nešto drugo što ne podrazumijeva vađenje ova tri zuba.
“U slučajevima kada je u jednoj vilici ostao mali broj zuba (jedan, dva ili tri) protetska rehabilitacija zavisi od broja, rasporeda i položaja preostalih zuba, ali i stanja i kvaliteta potpornih tkiva preostalih zuba i bezubog alvolarnog grebena i drugih kliničkih uslova. Neka od mogućih izbora terapije bila bi proteza na implantatima, teleskop proteza, parcijalna proteza, ali svakako definitivan plan i prijedlog terapije moguć je nakon kliničkog i radiološkog pregleda”.

- Advertisement -

Imam problema sa aftama koje mi se javljaju nekoliko puta godišnje. I predstavljaju mi veliki problem. Šta ih uzrokuje, koji su načini prevencije i liječenja?

“Tačan uzrok nastanka aftoznih lezija nije u potpuno razjašnjen. Afte se mogu javiti usljed lokalne povrede sluzokože, stresa, infekcije bakterijama ili virusima, alergija, ali i zbog nedostatka vitamina (vitamin B12, folna kiselina) i gvozđa. Odgovornim se takođe smatra genetika i autoimune reakcije; mogu biti manifestacija hroničnih bolesti, ulcerativnog kolitisa ili glutenske eneropatije. Upravo zbog toga liječenje afti je simptomatsko i ono uključuje neutralna sredstva, medikamente za ubrzavanje epitelizacije, lokalne anestetike, lokalne i sistemske kortikosteroide, tetracikline ili kombinaciju ovih metoda. Identifikacija i eliminacija favorizujućih faktora može smanjiti njihovu učestalost”.

Imam krive gornje dvojke i ne bih da nosim fiksnu ptotezu. Da li postoji neko rješenje, tipa navlake il neki drugi način da se postigne, čisto neki estetski efekat, s obzirom da su svi ostali zubi pravilno raspoređeni?
“Ukoliko ste nezadovoljni estetskim izgledom svojih zuba i želite da to promijenite, potrebno je da posjetite stomatologa, koji će detaljnim kliničkim pregledom, analizom položaja susjednih zuba, zuba u donjoj vilici i međuviličnih odnosa, predložiti plan terapije. Jedan od načina je upotreba folija za ispravljanje zuba koje se zovu Invisalign. Drugi način bila bi izrada protetskih nadoknada, tj. bezmetalnih krunica ili veenera. Estetski efekat moguće je postići i izradom kompozitnih faseta. Svaka od predloženih terapijskih mjera ima svoje prednosti i nedostatke, stoga je najbolje posjetiti stomatologa u cilju donošenja konačne odluke i izbora najboljeg rješenja”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -