NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara dr Danijel Golubović

Na pitanja čitalaca odgovara dr Danijel Golubović

- Advertisement -

Doktor Danijel Golubović, iz ordinacije “Teadent” iz Nikšića, bio je ove nedelje naš gost u rubrici “pitanja čitalaca”.

Da li postoji druga metoda ispravljanja krivih zuba, osim nošenja fiksne proteze?

- Advertisement -

“Kod manjih nepravilnosti položaja zuba, moguće je terapiju sprovesti uz pomoć providnih folija, koje ortodont u saradnji sa tehničarima periodično mijenja, sve dok ne dobije zadovoljavajući rezultat”.

Dr Danijel Golubović (Foto: stomatologija.me)

Gornje obje jedinice su mi izrasle ukrivo, imam razmak između njih i jedan je malo polomljen, ali su oba zdrava. Zanima me šta mi preporučujete kao rješenje za ovaj problem?
“Položaj jedinica i dijastemu možete korigovati pomoću fiksnog ortodontskog aparata, a fraktura zuba se rješava kompozitnom nadogradnjom ili krunicom u zavisnosti koliko nedostaje zubnog tkiva”.

- Advertisement -

Zub mi je plombiran prije mjesec dana, a posljednjih par dana me boli na pritisak dok jedem. Šta može biti uzrok bola?
“Uzrok bola nakon plombiranja zuba može biti: neadekvatno uklonjen karijes, neuravnotežena okluzija nakon plombiranja, presušen kavitet nakon preparacije, predubok kavitet gdje se došlo do neposredne blizine zubnoj pulpi”.

Dr Danijel Golubović (Foto: teadent.me)

Prije nekoliko dana mi je izvađen živac iz zuba, ali osjećam bol na pritisak. Interesuje me da li će to prestati ili se mora vršiti još neka intervencija prije plombiranja?
“Bol na pritisak nakon liječenja zuba može biti posljedica same terapije i trebalo bi spontano da prođe. Preporučuje se analgetik, Ibuprofen. Međutim, može biti i posljedica nedovoljne obrade kanala korijena ili sa druge strane preforsiranja kanalnog punjenja, u svakom slučaju nakon svakog liječenja zuba neophodno je uraditi kontrolni rentgen snimak”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -