NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara doktorka Jelena Sladojević Milišić

Na pitanja čitalaca odgovara doktorka Jelena Sladojević Milišić

- Advertisement -

Na pitanja čitalacaq ove nedelje, odgovarala je doktorka Jelena Sladojević Milišić iz banjalučke ordinacije “Implantodent”. Kakva su probleme I nedoumice imali naši čltaoci, pročitajte u tekstu.

Trojka i četvorka u gornjoj vili su promijenila boju, malo su potamnila. Htjela bih da stavim metalokeramičke krunice. Da li je to moguće i da li sam kandidat za njih?

- Advertisement -

“Prvo je je potrebno utvrditi razlog tamnjenja Vaših zuba. Da bi smo to ustanovili neophodno je uraditi klinički pregled i snimak zuba. Potom možete sa Vašim stomatologom porazgovarati na koji način sanirati estetski problem koji Vas muči. Ukoliko ste kanditat za krunice, prvo bih Vam savjetovala bezmetalne krunice, a potom metalokeramičke”.

Moram da izvadim gornju četvorku i peticu. Šta mi vi predlažete, kako da nadoknadim te zube?

- Advertisement -

“Pacijenti kojima nedostaju neki zubi i žele da ih nadoknade imaju par opcija. Na prvom mjestu su implantati, koji se ugrađuju na mjesto izgubljenih zuba, a potom se postavljaju krunice na te implantate. Zatim može da se napravi most, gdje susjedni zubi nose izgubljene zube. Da bi dobili tačan prijedlog terapije obratite se stomatologu koji će da Vam odradi klinički pregled i snimke i na osnovu toga u komunikaciji sa Vašim željama naći najbolje rješenje za nadoknadu izgubljenih zuba”.

Godinama nosim fiksnu protezu (imam 21 godinu) da bih vratio zube koji su migrirali. Interesuje me koliko traje ta terapija jer proteza počinje da mi smeta, ali ne bih volio da je skinem i ostavim krive zube?

“Koliko ću da nosim fiksni aparat je jedno od najčešćih pitanja ortodontskih pacijenata. Na to pitanje je jako teško odgovoriti. Postoje situacije u kojima možemo okvirno da kažemo vrijeme trajanja terapije, međutim nikad tačno. Vrijeme zavisi od načina rada stomatologa, Vaših redovnih dolazaka na kontrole, vremenskog razmaka između kontrola,itd… Predlažem da otvoreno porazgovarate sa Vašim doktorom o nedoumicama koje imate.

Imam po malo krive zube, a između nekih imam veliki razamak. Čitala sam o zubnim navlakama, pa me interesuje da li bi to bilo dobro rješenje za moj problem?

Jedini savjet koji mogu da Vam dam je da nađete stomatologa ili ako već imate stomatologa u kojeg imate povjerenja i da sa njim porazgovarate o ovom pitanju”.

Prosječne cijene stomatoloških usluga u Banaluci.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -