NaslovnaObavještenjaNa Klinici za stomatologiju u Nišu u vrijeme pandemije izliječeno 1.000 pacijenata:...

Na Klinici za stomatologiju u Nišu u vrijeme pandemije izliječeno 1.000 pacijenata: Zubobolja ne zna za vanredno stanje

- Advertisement -

Na Klinici za stomatologiju i maksilofacijalnu hirurgiju u Nišu, tokom vanrednog stanja pomoć je zatražilo i dobilo više od 1.000 Nišlija i žitelja jugoistočne Srbije.

Od komplikovanih operacija do vađenja zuba obavljeno je pod strogim mjerama zaštite, tako da se niko od 110 zaposlenih nije zarazio virusom kovid 19.

Zubobolja ne zna za vanredno stanje, a često su pacijenti iz okolnih mesta, a i samog Niša, za “proste” intervencije morali na ovu Kliniku koja je jedina bila “bezbjedna”, odnosno na kojoj nije bilo sumnje na virus.

dr Aleksandar Mitić (Foto: novosti.rs)

„Imali smo specifičan režim rada koji je podrazumijevao dostupnost naših usluga 24 časa i ponosni smo na činjenicu da nikog nismo vratili bez obzira na to kada su i odakle došli. Od 11. maja vraćamo se “na staro”, odnosno počinjemo sa smjenskim radom tako da će vrata naše klinike biti otvorena od 7.30 do 20.00“, ističe prof. dr Aleksandar Mitić, direktor klinike, i napominje da će mjere bezbednosti ostati iste.

Na ovoj klinici su privremeno izmještena i ORL i Očna klinika jer je gotovo čitav kompleks starog i novog Kliničkog centra ustupljen za liječenje kovid-19 pozitivnim pacijentima.

Foto: belami.rs

„Poznato je da su stomatolozi najugroženiji jer imamo neposredan kontakt sa pacijentima. Od ulaznih vrata do stolice sve je podređeno dezinfekciji tako da su pacijenti i ljekari bezbjedni. Pored dezinfekcije ruku na ulazu prije svake intervencije ispiraće i usnu duplju, a kompletna oprema za stomatologe se podrazumijeva“, ističe Mitić.

Kod privatnika
Privatni stomatolozi nisu radili tokom vanrednog stanja jer nisu uspjeli da obezbijede zaštitnu opremu.

Još uvijek je neizvjesno i kada će početi sa radom jer opreme sada ima na tržištu, ali je treba ukalkulisati u uslugu. Komplet zaštitne opreme po pacijentu košta oko 17 eura.

Izvor: Novosti

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -