fbpx
NaslovnaObavještenjaŠta uzrokuje propadanje zuba?

Šta uzrokuje propadanje zuba?

- Advertisement -

Proces propadanja zuba odnosno karijesa čine krug demineralizacije i remineralizacije. Ono što jedemo i pijemo i kako održavamo oralno zdravlje su faktori koji utiču na propadanje.

Karijes nanosi trajnu štetu zubnoj gleđi. Za razliku od dentina, kada se zubna gleđ jednom ošteti, ne može se regenerisati. Karijes i truljenje zuba su među najčešćim zdravstvenim problemima u svijetu i vodeći su uzrok prijema u bolnicu djece u Srbiji.

Foto: smilefortcollins.com

Naročito je čest problem među djecom, tinejdžerima i starijom populacijom. Ali svako ko ima zube može dobiti karijes, uključujući bebe.

Formiranje plaka na zubu
Svaki put kada unosimo hranu, ostavljamo čestice hrane u tankom filmu koji obavija naše zube. Naročito ukoliko unosite puno šećera i hranu koja sadrži puno skroba, ali i ako ne čistite svoje zube pravilno.

Kada čestice hrane ostanu na zubima, bakterije se odmah počnu hraniti njima na taj način stvarajući plak. Plak koji se zadržava na vašim zubima se može stvrdnuti u kamenac i tartar ispod ili iznad linije desni. Tartar onemogućava čišćenje plaka i stvara štit za bakterije.

Foto: medicalnewstoday.com

Bakterije stvaraju kiselinu
Bakterije koje se hrane plakom stvaraju kiselinu. Kiselina počinje da uništava i odstranjuje minerale sa zubne gleđi. Ova erozija uzrokuje nastanak malih rupa u gleđi-prva faza truljenja.

Ova prva faza propadanja zuba se ne osjeti, stoga je izuzetno važno da redovno posjećujete svog stomatologa radi pregleda, s obzirom na to da početak truljenja zuba počinje pojavom bijelih i kredastih mrlja.

Ukoliko ih rano primijetimo, možete promijeniti svoje navike, povećati primjenu fluora i čišćenja zuba i tako spriječiti propadanje zuba na samom početku. Kada se zubna gleđ istroši, bakterije i kiselina mogu doprijeti do sljedećeg sloja vaših zuba zvanog dentin. Ovaj sloj je mekaniji od gleđi što znači da se truljenje može lako proširiti.

Foto: 123dentist.com

Progresija truljenja zuba
Kada je zubna gleđ kompromitovana, truljenje zuba se nastavlja, a bakterije i kiselina nastavljaju svoj put kroz vaše zube. Ukoliko se ne tretira, truljenje zuba se može nastaviti do sljedećeg sloja-unutrašnjeg sloja zuba (pulpa) koji sadrži nerve i krvne sudove.

Tada nastaje zubobolja. Pulpa postaje natečena i iritirana bakterijama. S obzirom na to da nema prostora da se otok proširi unutar zuba, nerv je pritisnut što uzrokuje bol. Neprijatan osjećaj se čak može rasprostraniti van korijena zuba do kostiju zbog čega nastaje apsces.

Foto: deltadentalia.com

Borba protiv propadanja zuba
Vaša pljuvačka ima težak zadatak neutralisanja kiseline koja uzrokuje propadanje zuba. Možete joj pomoći tako što ćete smanjiti broj napada kiseline na vaše zube redukovanjem učestalog konzumiranja grickalica.

Takođe, birajte grickalice koje su dobre za vaše zube i sadrže malo ili nimalo šećera, a izbjegavajte i gazirana pića. Što ste više hidrirani, to se bolje vaša pljuvačka može boriti sa truljenjem zuba tako da redovno pijte vodu.

Sprječavanje propadanja zuba
*Perite zube pastom sa fluorom nakon obroka i pića
Perite zube najmanje dva puta dnevno, a idealno nakon svakog obroka koristeći zubnu pastu koja sadrži fluor. Da biste očistili dio između zuba, koristite konac ili interdentalne četkice.

Foto: drnakhlaghi.ir

*Ispirajte usta
Ukoliko vaš stomatolog smatra da postoji rizik razvijanja karijesa, predlažemo upotrebu tečnosti za ispiranje usta koja sadrži fluorid.

*Redovno posećujte stomatologa
Idite na profesionalno čišćenje zuba i redovne preglede koji mogu pomoći u sprječavanju problema ili njihovom ranom otkriću. Vaš stomatolog vam može predložiti raspored koji vam odgovara.

*Zalivanje fisura.
Zalivanje fisura je proces primjene posebnog zaštitnog sloja na površinu zadnjih zuba. Ovaj postupak zatvara pukotine odnosno fisure u kojima se skuplja hrana na taj način štiteći zubnu gleđ od plaka i kiseline.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje zalivanje fisura za svu djecu predškolskog uzrasta. Ovaj zaštitni sloj može trajati nekoliko godina prije nego što se zamijeni, ali ih je potrebno redovno provjerati.

Foto: dentalnews.com

*Izbjegavajte grickanje i pijuckanje
Svaki put kada jedete ili pijete nešto što nije voda, pomažete bakterijama u usnoj duplji u stvaranju kiseline koja može uništiti zubnu gleđ. Ukoliko grickate ili pijete tokom cijelog dana, vaši zubi su pod konstantnim napadom.

*Jedite hranu koja je dobra za vaše zube
Neke vrste hrane i pića su bolji za vaše zube od drugih. Izbjegavajte ljepljivu hranu koja će se dugo taložiti u pukotinama i jamicama ili operite zube odmah nakon jela. S druge strane, hrana kao što je svježe voće i povrće poboljšavaju lučenje pljuvačke, a nezaslađena kafa, čaj i žvake bez šećera pomažu u otklanjanju čestica hrane.

*Fluorizacija zuba
Ukoliko ste rizičan pacijent, možemo predložiti periodičnu fluorizaciju zuba ili nanošenje fluorida pomoću specijalnih kašika. Ovo se naročito preporučuje ukoliko ne dobijate dovoljno fluorida kroz fluorisanu vodu za piće i druge izvore ili ukoliko vaše medicinsko stanje utiče na smanjenje lučenja pljuvačke.

Izvor: ordinacija Dentio

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -