fbpx
NaslovnaSavjetiPrevencija i redovne posjete stomatologu su najbolji način da zubi budu zdravi

Prevencija i redovne posjete stomatologu su najbolji način da zubi budu zdravi

- Advertisement -

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kog cvijeta na svijetu! Upravo kod osmijeha, zubi dolaze do „izražaja“, a ako su pokvareni i oštećeni, stvaraju iskrivljenu sliku o osobi. Dobra oralna higijena ne samo da čuva zdravlje zuba i cijele usne šupljine, nego i organa kao što su srce, arterijsko-venski sistem, bubrezi i zglobovi… Dvije najčešće bolesti zuba, karijes i parodontopatija, posljedica su, između ostalog i loše oralne higijene. Karijes je bolest nedovoljno čistih zuba, crni defekt na zubu. Progresivnije napada mlađu populaciju. Bez obzira na to što je zub tvrda supstanca nalik kosti, kiseline koje stvaraju bakterije u plaku, mekim naslagama i kamencu uspešno ga razgrađuju.

Stomatolog - prevencija

Iako u usnoj duplji žive mnogi stalni mikroorganizmi i brojne prolazne bakterije i gljivice, karijesa i bolesnog zubnog tkiva nema bez mekih naslaga, plaka i zubnog kamenca. Poslije svakog jela, naročito kad je hrana ljepljiva i mekana, dio hrane zadržava se na zubima i stvara meke naslage. U njima se množe bakterije i stvara se sloj koji čvrsto prijanja uz zub. Taj meki žućkasto-sivi sloj naziva se plak, koji se ne može isprati mlazom vode, nego se mora iščistiti. Zubni kamenac nastaje mineralizacijom mekih naslaga i plaka. Ne može se odstraniti ni mlazom vode ni čišćenjem, nego ga uklanja stomatolog. Za razliku od karijesa, parodontopatija je bolest starije populacije, vezana uz strukture oko zuba. Uzročnici su, takođe, bakterije iz plaka, mekih naslaga i kamenca. Prve promjene nastaju na gingivi. Znakovi oboljenja gingive su neprijatan zadah i krvarenje iz desni. Uz pravilno čišćenje, te odstranjenje hrane i kamenca, a time i bakterija, upala sluzokože izliječi se za nekoliko dana. Ali, između zuba, gdje četkica ne može da prodre, bakterije sa mineralima stvaraju čvrsti talog zubnog kamenca, koji pri žvakanju reže desni koje se upalno promijene i odvajaju od zuba.

Stomatolog - prevencija

Tako nastaju “džepovi” u kojima zaostaje hrana. Meko tkivo se postepeno povlači, vratovi zuba ostaju goli, a proces prodire u kost, nakon čega zubi “olabave” i ispadaju. Prevencija karijesa i parodontalnih bolesti podrazumijeva pravilno i redovno čišćenje zuba i usne duplje, uz redovne posete stomatologu, jer zubni kamenac i eventualne bolesti može liječiti samo stomatolog. Na raspolaganju su nam brojna sredstva za održavanje oralne higijene, a dostupna su i sredstva za fluorizaciju kojima možemo u stomatološkoj ordinaciji preventivno djelovati na zubni karijes. Najdjelotvorniji način održavanja oralne higijene postiže se redovnim, pravilnim i temeljnim čišćenjem zuba uz pomoć zubne četkice i paste za zube. Poželjno je pranje nakon svakog obroka, a najvažnije je ono prije spavanja, jer su noću, u stanju mirovanja, najdelotvorniji procesi razgradnje ostataka hrane. Zubnu četkicu poželjno je mijenjati svaka tri mjeseca.

Stomatolog - prevencija

Za održavanje čistoće svih zubnih površina mogu se koristiti i pomoćna sredstva, kao što je konac za zube, interdentalne četkice, različite vodice za ispiranje…. Uz lični angažman, treba redovno posjećivati stomatologa, jer želja i cilj svakoga od njih je da prevencijom patoloških promjena u najvećoj mogućoj meri sačuva, održi i unaprijedi oralno zdravlje svog pacijenta. Ako patološke promjene već postoje, ponudiće odgovarajuće rješenje za vaše probleme. Preporučuje se odlazak kod stomatologa najmanje dva puta godišnje. Tako ćete uštediti na vremenu i izbjeći bolan doživljaj prilikom terapijskih zahvata na zubu sa uznapredovalim stadijumom karijesa. Zato radije idite na redovne kontrole i pazite na redovnu dnevnu higijenu zuba, jer preventiva je najisplativiji oblik zaštite oralnog zdravlja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -