fbpx
NaslovnaObavještenjaKako stomatološki tim može pomoći u smanjenju anksioznosti pacijenta?

Kako stomatološki tim može pomoći u smanjenju anksioznosti pacijenta?

- Advertisement -

Iako uzroci straha od stomatologa i intervencije mogu biti nejasni i višestruki, efekti dentalne anksioznosti kod pacijenata su dobro poznati. Kako se anksioznost povećava, pacijenti mogu izbegavati posete stomatologu i stomatološke tretmane, zanemarujući pritom svoje oralno zdravlje.

U Švedskoj je studija sprovedena na Univerzitetu u Geteborgu otkrila da je nivoi dentalne anksioznosti u toj zemlji znatno opali poslednjih decenija, ističući koristi koje donosi preventivni pristup oralnom zdravlju. Nacionalno istraživanje koje je obuhvatilo 3.500 nasumično odabranih odraslih osoba iz populacije Švedske sprovela je dr Lisa Svenson, stomatolog u švedskoj javnoj stomatološkoj službi, u okviru svog istraživanja za doktorat iz odontološke nauke na Univerzitetu u Geteborgu.

Dr Lisa Svenson

Od ispitanika, 4,7% je izjavilo da ima ozbiljnu dentalnu anksioznost, 4,5% je reklo da je na umjerenom nivou, a 9,8% je kategorizovalo svoj nivo dentalne anksioznosti kao nizak. Preostalih 80,9% izjavilo je da nema strah od stomatologa – zapanjujuća cifra u poređenju sa sličnom studijom sprovedenom 1962. godine koja je utvrdila da je ta brojka samo 38,5% za odraslu švedsku populaciju.

Prema dr Svenson, nema jedinstvenog jasnog odgovora zašto je nivo zubne anksioznosti opao u ovoj nordijskoj zemlji. „Može se pretpostaviti da su se tehnički napredak i veći fokus na subjektivne vrednosti razvili u stomatologiji tokom poslednjih decenija, kao i veći fokus na preventivnoj nezi“, rekla je Svenson za DTI.

Foto: freepik.com

“Veliki dio stanovništva rano počinje da dolazi kod stomatologa – u Švedskoj je to već sa tri godine, kada su problemi sa oralnim zdravljem uglavnom rijetki. Današnje stanovništvo, takođe, ima bolje oralno zdravlje od stanovništva prije 50 godina, što rezultira manje invazivnim liječenjem zuba, a značajan deo populacije, takođe, posjećuje stomatologa godinama prije nego što je potrebno liječenje, što takođe može uticati na smanjenje dentalne anksioznosti. “

Kontrola okidača za dentalnu anksioznost
U svom istraživanju, dr Svenson je otkrila da su bol i nedostatak kontrole podražaji od kojih se najviše plaše osobe koje imaju tešku dentalnu anksioznost. S obzirom na relativnu lakoću sa kojom stomatolozi često mogu da kontrolišu ove okidače, na stomatološkoj profesiji je da se bavi preventivnim merama i tretmanima kako bi smanjio anksioznost pacijenata, primetila je dr Svenson.

“Budite velikodušni sa lokalnim anestetikom – i opštim analgeticima, ako je potrebno – i pružite pacijentima mogućnost da zaustave stomatološki tretman ako osjete potrebu za tim“, rekla je za DTI. „Obavještavanje pacijenata o postupku, šta ćemo raditi, zašto i kada, čak i tokom postupka, takođe će dati pacijentima osjećaj kontrole.“

Foto: freepik.com

Iako je dr Svenson priznala da odrasli pacijenti sa ozbiljnom dentalnom anksioznošću „mogu biti upućeni i u specijalizovane klinike“ radi psihološkog bihejvioralnog lečenja, stomatolozi, ipak, moraju biti u mogućnosti da se nose sa tim pacijentima, jer „iz kliničke perspektive pacijenti sa ozbiljnom dentalnom anksiznošću pojedinci često dolaze u opšte stomatološke ordinacije”.

Što se tiče uticaja COVID-19 na dentalnu anksioznost, dr Svenson je nagovoijestila da je potencijalno još uvijek prerano da se to utvrdi.
„Razvijanje dentalne anksioznosti je dug proces, ali osobe sa tim strahom često izbjegavaju stomatologa, a pandemija COVID-19 je dobar izgovor za izbjegavanje stomatoloških tretmana“, zaključila je.
Doktorska teza pod nazivom Dental Anxiety: Prevalence, Measurements and Consequences objavljena je novembra 2020.od strane Sahlgrenska akademije na Univerzitetu u Geteborgu.

Izvor: Dental Tribune

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -