fbpx
NaslovnaSavjetiKako prevladati strah od stomatologa kod djece?

Kako prevladati strah od stomatologa kod djece?

S dječjeg stanovišta, odlazak kod stomatologa može biti zastrašujuće iskustvo. Nepomično ležanje u stolici ispred nepoznate osobe, nepoznati zvukovi i objekti, hladni, metalni instrumenti koji se nalaze u ustima.

Dijete to može doživjeti vrlo traumatično. Kako biste sebi i djetetu olakšali posjete stomatologu, slijedite ove korake.

Foto: westportaldentist.com
- Advertisement -

Rani početak
Odvedite dijete stomatologu što prije. Dijete će ordinaciju poistovjećivati s mjestom gdje obavlja preventivne preglede ili hitne slučajeve kada osjeti bol. Najbolje je da dijete odvedete stomatologu kada napuni godinu dana ili kada izbije prvi zub.

Neka bude jednostavno
Kada se odlučite za prvu posjetu stomatologu, pokušajte da ne upoznajate dijete s previše detalja. Previše informacija može u djetetu razviti nepotrebnu tjeskobu. Takođe, izbjegavajte da govorite da će sve biti u redu jer mu tako dajete lažnu nadu. Dovoljno je zadržati pozitivan stav i ne pokazivati brigu.

Foto: colleyvillepediatricdentist.com

Pripazite na rječnik
Izbjegavajte uz riječ stomatolog upotrebljavati izraze poput strašan, bol, strah, plač. Možete u šali djetetu reći da će stomatolog provjeriti njegov osmijeh i prebrojati sve zube. Takođe, koristite riječi kao što su čisti, jaki i zdravi zubi.

Igrajte se odlaska stomatologu
Prije prvog odlaska stomatologu, pokušajte da se igrate s djetetom. Sve što trebate jeste četkica za zube. Izbjegavajte stvaranje buke ili lupanje ostalim predmetima. Možete čak koristiti ogledalo da biste pokazali djetetu kako će stomatolog pregledati njegove zubiće.

Pomoću četkice, očistite zube plišanim igračkama ili lutkama. Slikovnice s detaljnim ilustracijama i pisane jednostavnim jezikom mogu pomoći djeci da shvate što mogu očekivati kod odlaska stomatologu.

Foto: alangoldendds.com

Nemojte voditi dijete svom stomatologu
Neki roditelji vode djecu svom stomatologu, ali stručnjaci kažu da je to greška. Postoje roditelji koji, takođe, osjećaju tjeskobu zbog posjete stomatologu, a dijete bi moglo osjetiti strah. Odvedite ih radije stomatologu prikladnom za djecu jer neki od njih u ordinaciji imaju slikovnice, TV i igračke.

Pripremite se na nemir
Normalno je da dijete počne da plače i otimati se kada dođe u dodir sa strancem. Ostanite mirni i ne zaboravite da stomatolozi i njihovo osoblje znaju kako da vladaju situacijom.

Foto: myfamilydentalcare.com

Izbjegavajte podmićivanje
Mnogi stručnjaci ne preporučuju obećavanje poklona djeci ako budu dobra kod zubara. Umjesto toga, nakon posjeta pohvalite dijete za dobro ponašanje i hrabrost. Povremeno je dopušteno nagraditi dijete naljepnicom ili nekom sitnicom kao dodatni podsticaj.

Naglašavajte važnost dobre oralne higijene
Učite dijete da je posjeta stomatologu nužnost, a ne izbor. Pokušajte objasniti da se stomatolog brine oko toga da ima lijep osmijeh.

Izvor: ordinacija Žunić Dental

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -