NaslovnaSavjetiStrah od stomatologa, zašto se dešava i kako ga prevazići?

Strah od stomatologa, zašto se dešava i kako ga prevazići?

- Advertisement -

Strah od bola je urođena kod čovjeka. To je neka vrsta mehanizma zaštite. Fobija od stomatologa ili dentofobija je pretjerani strah od izlaganja stomatološkoj intervenciji. Ovo je situacija koja najčešće dovodi do lošeg stanja oralnog zdravlja.

Čemu taj strah?
Razlozi za strah od zubara mogu se podijeliti u dvije kategorije: direktna i indirektna iskustva. Dentofobija može biti uzrokovana lošim iskustvom koje ja pacijent doživio nekad u životu kod nekog zubara. Loše sprovedeno liječenje zuba, neosjetljivost i nezainteresovanost stomatologa u nekoj situaciji mogu dovesti do trauma koje se teško zaboravljaju. Za indirektne uzroke dentofobije vezuju se saznanja o lošim iskustvima rođaka kod stomatologa ili negativne informacije vezane za stomatologiju uopšte. Na kraju, i određeni stimulans može razviti strah od zubara. Može se dogoditi na primjer da zbog lošeg medicinskog (bolničkog) iskustva u kontekstu koji nema nikakve veze sa stomatološkom zaštitom pacijent razvije dentofobiju. Kao rezultat toga, javlja se na primjer strah od bijelog mantila, od mirisa antiseptika, zvuka turbine…

Kako ga prevazići?
Dentofobija se može liječiti nakon što se utvrdi njen uzrok. Možemo podsjetiti na različita rješenja. Moguće je obratiti se psihoterapeutu ili psihologu. Zatim, moguće je smirivanje pacijenta sedativom (sedacija pomoću sredstava za umirenje). Moguće je izlečenje pomoću hipnoterapije uoči stomatološke intervencije. Ovo je nježna metoda kojom se kod pacijenta razvija povjerenje prema stomatologu. (www.vunjak.rs)

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -