fbpx
NaslovnaObavještenjaNajnovije istraživanje: Električne četkice bolje uklanjaju zubni plak

Najnovije istraživanje: Električne četkice bolje uklanjaju zubni plak

- Advertisement -

Električne četkice za zube čiste zube i desni mnogo bolje od ručne četkice za zube! To je rezultat nove studije koju je objavila Fondacija za oralno zdravlje (Oral Health Foundation). Naučnici su otkrili da ljudi koji koriste električnu četkicu za zube imaju zdravije desni, imaju manje karijesa i zadržavaju zube duže, u poređenju sa onima koji koriste ručnu četkicu za zube. Istraživanje je trajalo 11 godina i najduža je studija ove vrste u pogledu efikasnosti električnog i ručnog četkanja. Izvršni direktor Fondacije za oralno zdravlje, dr Najdžel Karter vjeruje da ova studija podržava ono što su ranije pokazale manje studije.

-Stručnjaci već godinama govore o prednostima električnih četkica za zube. Ovo najnovije istraživanje je dokazalo da su električne četkice mnogo bolje za naše oralno zdravlje. Električne četkice za zube, posebno one sa glavama koje se rotiraju u oba smjera ili sa „oscilirajućim“ glavama, zaista su efikasne u uklanjanju plaka. Ovo pomaže u održavanju karijesa i bolesti desni – istakao je Karter.

Nedavna anketa koju je sprovela Fondacija za oralno zdravlje pokazala je da manje od 49% Britanaca trenutno koristi električnu četkicu za zube. Više od trećine (34%) je ubijeđeno da su kupili tu četkicu zbog savjeta stomatologa, dok je jedan od devet (13%) primio električnu četkicu za zube kao poklon. Za one koji koriste ručnu četkicu za zube, kao razlog za to su naveli da je jeftinija.

-Četkice za zube na baterije su dostupne za samo 10 funti, dok se električne četke mogu kupiti za 30 funti. Imajući u vidu prednosti električnih četkica za zube, posjedovanje jedne je odlična investicija i može zaista doprinijeti zdravlju vaših usta“, naglasio je Karter.
Dalja saznanja iz „Časopisa za kliničku parodontologiju“ su pokazala da su električne četkice za zube rezultirale sa 22% manje recesije desni i 18% manje propadanja zuba tokom 11 godina.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -