NaslovnaSavjetiKako izgleda proces postavljanja krunice? Od snimka do novog osmijeha

Kako izgleda proces postavljanja krunice? Od snimka do novog osmijeha

- Advertisement -

Prije samog brušenja zuba, ukoliko ste se odlučili za postavljanje krunica, stomatolog će odraditi snimak zuba. Po potrebi, možete odraditi i takozvano trodimenzionalno snimanje. Osim toga, zubar će za početak uzeti otisak, a nakon otiska i snimanja slijede dogovori o boji, veličini, vrsti krunice.

Kada se usaglasite oko svih potrebnih informacija i detalja, slijedi brušenje zuba – jednog ili više njih u zavisnosti od toga gdje sve radite krunice i koliko njih.

Ukoliko se radi o manjem broju zuba možete računati da je brušenje gotovo za oko sat vremena, dok će za obje vilice biti potrebno oko šest sati. Iako zvuči pomalo zastrašujuće, nemate razloga za brigu jer se brušenje vrši uz lokalnu anesteziju pa je ovaj proces gotovo bezbolan.

Kao i sve, i ovaj proces je vremenom napredovao. Debljina zuba koja se brusi je do 0,5 mm kako bi se postigao estetski efekat, a ujedno i sačuvala zubna supstanca.

Vađenje zuba bez straha: Kako lokalna anestezija smanjuje bol

To svakako ne znači da ćete do izrade krunica (a taj period izrade traje do dvije sedmice) biti bez zuba ili ići sa svojim zbrušenim zubima već ćete dobiti privremene navlake sa kojima ćete moći da funkcionišete.

Foto: Freepik

Kda krunica bude gotova, zubar će izvršiti njeno poliranje, testiraće je i onda će pristupiti cementiranju.

Iako je takoreći novi zub u vilici, nećete imati nikakve nelagode a ako osjetite bol prilikom zagriza hrane, obavezno to kažite stomatologu. Takođe, ako osjetite neprijatan miris koji dopire iz predjela krunice, treba da posjetite zubara.

Ako Vam se desi da krunica samo padne, to nije rijetkost. U tom slučaju ponesite je zubaru koji će, ako je potrebno uraditi novu po uzoru na tu. Ali uglavnom se dešava da se cement skine i da je u tome problem. Ne pokušavajte sami da je vratiote na mjesto, naročito ne neočišćenu od ostataka hrane.

Ono što je od velikog značaja jeste pravilno održavanje higijene zuba i usne duplje. Održavanje krunica ne razlikuje se od održavanja prirodnih zuba. Uz to i redovne posjete stomatologu možete račinati da će Vaša krunica zaista trajati i preko 15 godina.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -