NaslovnaImplantatiJe li implant doživotno rješenje za nedostajući zub?

Je li implant doživotno rješenje za nedostajući zub?

- Advertisement -

Implanti su definitivno rješenje kom veliki broj pacijenata pribjegava i to nije bez razloga. Osim činjenice da predstavljaju vještačku zamjenu za zub, posebno se ističe činjenica da su implanti gotovo trajno rješenje.

Za početak treba podvući da su savremeni implanti izrađeni od titanijuma, ugrađuju se poput šrafa i čine zamjenu za zub ili više njih. Kada uradite implant trebaće neko vrijeme da on potpuno sraste sa viličnom kosti, ali je bitno da znate da je implant rješenje koje je potpuno biokompatibilno i da su šanse da Vaš organizam odbaci implant više nego zanemarljive.

- Advertisement -
Foto: Freepik

U preko 90 odsto slučajeva implant traje i preko 10 godina, a zabilježen je i znatan broj slučajeva da implant traje i do 40 godina. Tu ulogu igra i Vaš organizam i navike.

Šta to znači?

- Advertisement -

Na implant utiče i to kakvo je Vaše opšte zdravlje, koliko vodite računa o higijeni, da li često idete na preglede i preduzimate preventivne mjere kada je riječ o stanju zuba. Veliki uticaj ima i genetika, te način ishrane.

Mali vodič do idealne boje za zube: Šta treba da znate da prije nego odaberete čisto bijelu?

Stoga, doživotnu trajnost nijedan stomatolog ne može sa sigurnošću da garantuje, ali ukoliko se pridržavate osnovnih pravila njege i higijene, implant može da bude trajno rješenje. Implant održavate isto kao i prirodne zube, nema nekih posebnih pravila i zahtijeva. Sve metode kojima pribjegavate kada su u pitanju prirodni zubi (redovna kontrola, higijena, četkica, konac) u pitanju možete koristiti i za impant bez izuzetka.

Ugradnja implanta odmah nakon vađenja zuba

Kada je riječ o navikavanju organizma, nema razloga za brigu.

Neće doći do otežanog govora, neprijatnog osjećaja, nelagode tokom žvakanja hrane islično. To je ujedno i jedan od razloga zbog čega se pacijenti često odluče za impant.

Nakon ugradnje implanta se možete vratiti uobičajenim navikama i ne postoji poseban proces oporavka. Proces se izvodi u lokalnoj anesteziji i nije bolan pa predstavlja jednu sasavim, rutinsku operaciju.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -