NaslovnaSavjetiMali vodič do idealne boje za zube: Šta treba da znate da...

Mali vodič do idealne boje za zube: Šta treba da znate da prije nego odaberete čisto bijelu?

- Advertisement -

Sigurno ste primijetili da vremenom zubi mijenju boju. Ova pojava često zna da izazove loše raspoloženje, pad samopouzdanja a neki ljudi podsvjesno počnu manje da se smiju jer njihov osmijeh više nije blistav.

Prvo, da saznamo zašto zubi mijenjaju boju.

Jedan od ključnih problema jesu cigarete. Ako na trenutak stavimo po strani sva štetna dejstva cigareta kada je u pitanju zdravlje, da podvučemo i da zubi u ogromnom boju slučajeva mijenjaju boju upravo zbog konzumacije cigareta. Tu je i omiljeni jutarnji napitak – kafa.

Šta boja zuba otkriva o stanju našeg zdravlja

Ukoliko često konzumirate tamno obojena pića, takođe znajte da je i to jedan od razloga zbog čega sljedeći put kad se pogledate u ogledalo nećete možda biti u potpunosti zadovoljni svojim osmijehom.

Osim tih navika koje stvaramo sami, ne treba zanemariti ni uticaj genetike.

Odlučili ste da za početak izbijelite svoje zube i sada treba da odaberete pravac. Ispred sebe imate paletu ali postoje stvari koje treba da znate prije nego donesete odluku.

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Za početak, boju zuba treba da uskladite sa licem kako biste izbjegli neprirodan izgled. Osnovne palete su A, B, C, D i bleach.

Hoćete bijele zube, ali ne i neprirodne?

U posljednje vrijeme čini se da pacijenti vrlo lako upadaju u zamku koja se zove bleach.

Bleach boja zuba je ono što u slobodnom komentarisanju zovemo neprirodno bijelom ili keramičkom bojom zuba. Naravno, nijesu sve boje iz ove palete iste pa tako 1 predstavlja najsvijetliju, dok je 4 najtamnija iz ovog spektra iako je, sasvim bijela. Primjera radi, najtamnija BL4 i dalje je svijetlija od A1. Uglavnom, BL4 je najpribližnija prirodnim bojama zuba kada je riječ o nijansama iz grupe bleach.

Šta boja zuba otkriva o stanju našeg zdravlja

Sa druge strane, A1, A2 i A3 uglavnom su nijanse koje su prirodne a najzastupljenije.

Sada kada pravite razliku između ovih boja zuba, prvo je potrebno uskladiti svoj izbor boje sa tenom. Naime, ako imate taman ten uglavnom se ne savjetuje da odabere najsvijetliju nijansu zuba zbog velikog kontrasta, već se preporučuju prirodniji tonovi. Opseg prirodnih tonova su grupe A1, B1 ili A2. Ono što je važno jeste i podatak da li radite samo gornju vilicu ili obje. Ukoliko radite samo gornju, od izuzetnog je značaja da boju uskladite sa prirodnom bojom Vaših zuba kako bi se postigao sklad.

Uglavno, imate luksuz da boja zuba može da bude Vaš lični izbor i iskoristite ga najbolje što možete.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -