NaslovnaSavjetiOboljenje desni kod djece: Šta roditelji treba da znaju

Oboljenje desni kod djece: Šta roditelji treba da znaju

- Advertisement -

Svako dijete zaslužuje zdrav osmijeh, a jaki zubi su samo dio priče. Dok karijes utiče samo na zub, oboljenje desni može izazvati upalu desni i oštetiti kosti i okolna tkiva u ustima. Možda povezujete oboljenje desni samo sa starijim osobama, ali to može biti problem i kod djece i tinejdžera.


Da li ste znali da djeca mogu imati oboljenje desni čak i prije nego što im se pojave stalni zubi? Saznanje da vaše dijete ima bolest desni može biti zastrašujuće, pogotovo ako niste sigurni kako da se suočite sa tim. Evo šta stručnjaci porodicama kako da brinu o desnima djece i na šta da obrate pažnju.

Plak na koji se ne obraća pažnja je početni problem

Dentalni plak — ljepljivi film koji se formira kada bakterije u ustima otpuštaju kiseline koje razgrađuju ugljene hidrate iz hrane i pića — je korijen i karijesa i oboljenja desni. Svi imamo plak, ali da li će on postati problem zavisi od toga koliko dobro perete zube i koristite konac za zube. Kada se plak nakupi i stvrdne postaje kamenac, koji je teško ukloniti četkicom za zube i može dovesti do hronične iritacije desni.

Djeca obično imaju gingivitis ako pate od bolesti desni

Gingivitis je najčešći tip oboljenja desni kod djece. Takođe je najblaži oblik i može se liječiti bez hirurške intervencije ili lekova. Simptomi su lako primjetni: desni vašeg djeteta mogu izgledati crveno, biti otečene i osjetljive, te lako krvariti tokom pranja zuba i korišćenja konca za zube. Dobra vijest? Sa redovnim pranjem zuba i korišćenjem konca za zube — kao i redovnim čišćenjem kod stomatologa — gingivitis se može izliječiti.

Loša oralna higijena nije uvijek uzrok

Oboljenje desni nije uvijek pitanje nedovoljno dobre oralne higijene. Druge bolesti mogu doprineti gingivitisu i parodontitisu, ozbiljnijem obliku oboljenja desni, kako kod djece, tako i kod odraslih. Zubne nepravilnosti otežavaju čišćenje i mogu dovesti do stvaranja kamenca. Malokluzija, nepravilan kontakt između gornje i donje vilice, takođe može izazvati zadržavanje hrane u desnima. Disanje kroz otvorena usta može isušiti usta i promjeniti sastav prirodne bakterijske flore, što dovodi do oboljenja desni.

Oboljenje desni utiče na opšte zdravlje

Neke studije su pokazale da bakterije koje izazivaju upalu desni mogu isto tako uticati na srce i pluća. Oboljenje desni je takođe povezano sa lošom kontrolom nivoa šećera u krvi, a kod dijabetičara oslabljeni imunološki sistem može pogoršati efekte parodontitisa.

Možda će biti potrebno intenzivno lečenje

Napredni parodontitis je rijetka pojava kod djece — ali može se desiti. Povlačenje desni, labavi zubi i trajni loš zadah su znaci umjerenog do ozbiljnog oboljenja desni. Tretmani uključuju dubinsko čišćenje zuba i desni radi uklanjanja plaka i kamenca ili mogu uključivati jednu od nekoliko vrsta presađivanja za obnavljanje tkiva desni.

Dobra njega desni mora biti dio svakodnevne rutine

Redovna oralna higijena kod kuće i redovni stomatološki pregledi i čišćenja će spriječiti oboljenje desni kod većine djece. Uz vašu pomoć ili samostalno, naviknite vaše dijete da koristi konac za zube svakodnevno. Takođe ih naučite da nežno četkaju svaki zub i ivicu desni, pod uglom od 45 stepeni, sa četkicom za zube sa mekim vlaknima umočenom u pastu za zube sa fluoridom najmanje dva puta dnevno.

Takođe nije loše koristiti konac za zube poslije svakog obroka. Djeca koja se samostalno brinu o svojim zubima mogu koristiti i antibakterijsko ispiranje usta. Ako vaše dijete ima oralno stanje koje onemogućava temeljno pranje i korišćenje konca za zube, ili ima bolest koja izaziva upalu desni, posavjetujte se sa vašim stomatologom.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -