NaslovnaZanimljivostiIstorija ukrašavanja zuba: Od Maja do američkih repera

Istorija ukrašavanja zuba: Od Maja do američkih repera

- Advertisement -

Ukrašavanje zuba postalo je trend širom svijeta, pogotovo među generacijom Z. Na društvenoj mređi TikTok hešteg “tooth gems” (zubni dragulji) sakupio je preko 470 miliona pregleda, a pretrage vezane za ukrašavanje zuba skočile su za 85 odsto prema Pinterest Predicts izvještaju. Ali ukrašavanje osmijeha uz pomoć dragog kamenja, dijamanata i drugih vrijednih materijala nije skroz nova stvar.

Afro Amerikanci zovu “grilz” ili “fronts” ukrašene zube i to je trend koji je popularizovala hip hop kultura. Specijalno napravljen zubni nakit nosile su još 80-ih neke od rep legendi kao što su Slick Rick i Big Daddy Kane. U početku su to bile navlake koje su se mogle skidati, napravljene od zlata i drugih vrijednih metala, koje su kasnije evoluirale u dijamantske, a nosili su ih izvođači kao što su Nelly, Paul Wall i Chamillionaire.

Danas je više u trendu minimalizam i ukrašavanje jednog ili dva zuba umjesto svih. FKA Twigs, Rihanna, Drake i Saint West su među pop zvijezdama koje predvode taj trend, kao i Billie Eilish i Hailey Bieber. Danas je ovaj trend prihvaćen, suprotno od vremena kad se vezivao za repere i bio demonizovan. Tada je to bio simbol da dolazite iz geta. Ali je u svakom slučaju simbol bogatstva. Čak ni to nije novo.

foto: Science Museum London



Neki vjeruju da su prvi “grilzi” viđeni još 2500 godine prije nove ere u Gizi, piše “in The Know”. Arheolozi su pronašli i 20 setova zuba okruženih zlatom u ustima Etruraca koji su živjeli na prostoru današnje Italije od 800. do 200. godine prije nove ere.

“Neke etrurske žene visokog statusa namjerno su izvadile prednje zube kako bi ih pričvrstile na zlatnu traku i onda su to tako nosile”, kazao je naučnik Maršal Džozef Beker.
Čak su i Maje u periodu od 300. do 900. godine bušili rupe u svojim gornjim zubima i punili ih komadićima žada. To nije bio samo modni detalj, već je korišćen i da se pokaže razlika između klasa i društvenog statusa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -