NaslovnaIntervjuDruštvene mreže igraju ključnu ulogu u stvaranju nerealnih očekivanja kod pacijenata

Društvene mreže igraju ključnu ulogu u stvaranju nerealnih očekivanja kod pacijenata

- Advertisement -

Ne može se dovoljno naglasiti koliko je važno izabrati pravog stomatologa. Potrebno je da to bude vaš partner u njegovanju oralnog zdravlja, neko sa kim ćete sarađivati duži vremenski period, na koga se možete osloniti i u koga imate povjerenja toliko da će posjeta ordinaciji biti maksimalno moguće ugodno i opušteno iskustvo. Važno je da to bude i osoba koja ima pravi pristup, jer svaki pacijent ima posebne karakteristike, kao i da na istom mjestu možete dobiti rješenje za sve svoje oralne probleme i zahtjeve. U moru informacija, reklama, ponuda kojima smo zatrpani onlajn, nije lako napraviti pravi izbor.

Upravo smo o tome pričali sa dr Željkom Velnić Miculinić, koja je u Kastavu, u blizini Rijeke, osnovala oazu zdravih osmijeha CentroDENT. Doktorica Velnić Miculinić posjeduje iskustvo i predanost koji garantuju vrhunski kvalitet usluge. Osim toga, ako bacite pogled na web sajt CentroDENT-a primjetićete brojne pozitivne reakcije pacijenata, koji su oduševljeni pristupom doktorice i njenog tima. Zato smo upravo sa hrvatskom stručnjakinjom razgovarali o tome kako odabrati pravog stomatologa i koliko je važno imati transparentan odnos povjerenja sa pacijentom, te misliti na svaki aspekt njegovog doživljaja kad stupi u ordinaciju, uključujući i enterijer.

Zamislimo situaciju: pacijentu je potreban stomatološki tretman, pretražuje internet tražeći ordinaciju kojoj će ukazati povjerenje. Kako napraviti pravi izbor, na što bi trebalo obratiti pažnju?

Internet je nekada bio izvrstan alat za informiranje, no danas se suočavamo s izazovima koji mogu otežati pravilan odabir stomatologa. S obzirom na to da veliki broj marketinških stručnjaka stoji iza web stranica i oglasa na društvenim mrežama poput Facebooka, Googlea i Instagrama, često se predstavljaju samo najuspješniji slučajevi uz pomoć retuširanih fotografija koje ne odražavaju stvarno stanje radova. Dok iskusno stomatološko oko može prepoznati te manipulacije, pacijenti kao laici obično nisu u mogućnosti uvidjeti neautentičnost prezentiranih fotografija.

Kada biramo druge specijaliste, poput ginekologa ili kardiologa, često se oslanjamo na iskustva naših bližnjih i poznanika. Međutim, kod odabira stomatologa, pacijenti se često oslanjaju na fotografije na internetu i informacije dostupne putem interneta, što može biti varljivo. Stoga, preporučujem pristup koji uključuje osobni angažman: odabrati 2-3 ordinacije, obaviti pregled i dijagnozu u svakoj od njih, te na temelju vlastitih iskustava i dojma o kvaliteti skrbi, pristupu i komunikaciji stomatološkog tima, odabrati onu ordinaciju kojoj pacijent osjeća da može ukazati povjerenje.

Ovaj pristup omogućava pacijentu da donese informiranu odluku zasnovanu na osobnom iskustvu, a ne samo na temelju informacija pronađenih na internetu. Jedino je na ovaj način moguće usporediti stomatologe, njihovu kompetenciju, pristup pacijentu i steći dojam o kvaliteti skrbi koju ćete dobiti.

Koje mjere preduzimate kako biste osigurali pravilnu dijagnozu prije početka bilo kakvog stomatološkog tretmana i kako se nosite sa hitnim situacijama?

U našem dentalnom centru, pridajemo iznimnu važnost preciznoj dijagnostici prije početka bilo koje terapije. To postižemo kroz nekoliko ključnih koraka.

Prije samog prvog pregleda pacijent nam mora ispuniti upitnik o zdravlju kako bismo se mogli upoznati sa zdravstvenim stanjem pacijenta što je vrlo važno jer većina sistemskih bolesti ima utjecaj na zdravlje usne šupljine.

Svaki novi pacijent prolazi kroz detaljan inicijalni pregled zuba, ali i usne šupljine. Suprotno uvriježenom mišljenju većine pacijenata, naše polje rada nisu samo zubi već i okolne anatomske strukture. Inicijalni status kojeg pohranjujemo u karton pacijenta nam govori u kakvom su stanju bili zubi i usna šupljina kada je pacijent kod nas stigao.

Prilikom pregleda iznimno je važno obratiti pozornost na pacijentove crte lica, te sredinu lica koja nam ukazuje na potencijalnu asimetriju. Pratimo vidljivost zubnog mesa prilikom govora i osmijeha. Kao dio prvog pregleda pacijenta, pacijentima napravimo scan gornje i donje čejusti,te registriramo zagriz. U dijagnostičke svrhe radimo i cijeli niz dentalnih fotografija. Sva nam to omogućuje da napravimo dobru analizu slučaja i postavimo plan terapije.

Od dijagnostičkih metoda obavezno koristimo naprednu tehnologiju poput digitalne panoramske snimke ili CBCT čeljusti i intraoralnih kamera za dobivanje jasnih i preciznih slika stanja usne šupljine i zuba.

U dijagnostici koristimo najnoviji Carestream CT uređaj, model CS 8200 3d, koji ima najširi raspon vidnih polja u toj kategoriji uređaja. Taj uređaj nam daje mogućnost bolje dijagnostike kao i mogućnost da svojim pacijentima ponudimo opcije koje bez takvog uređaja ne bismo bili u mogućnosti. Jedna vrlo važna mogućnost koju nudi ovaj uređaj je CS MAR tehnologija koja nam omogućava smanjenje metalnih artefakta kako bismo točnije potvrdili dijagnozu i smanjili rizik od pogrešnog tumačenja snimke. CT snimke su općenito podložne artefaktima. Nekima od tih artefakta je izvor i sam pacijent, kao npr. micanje pacijenta tijekom snimanja, metali u ustima kao što su amalgamske plombe koje pacijent ima, krunice na metalu itd. U takvim situacijama CS MAR tehnologija odnosno Metalni Artefakt Remover omogućuje našim stomatolozima stvarni uvid u situaciju zuba bez rasipnih artefakta uzrokovanih metalom. Ove tehnologije su ključne u identificiranju problema koji možda nisu vidljivi golim okom, osobito u slučajevima ugradnje zubnih implantata, ali i kontrola nakon ugradnje implantata.

Redovito se educiramo i pratimo najnovije trendove u stomatologiji kako bismo osigurali da naše metode dijagnostike budu u skladu s trenutnim standardima struke. Ulaganje u edukacije je enormno. Na raspolaganju su nam danas edukacije čija je cijena od nekoliko stotina eura, pa do nekoliko tisuća eura, a pojedine iznose i nekoliko desetina tisuća eura. Naravno da skuplje edukacije omogućuju bolja znanja jer takve edukacije imaju i praktični dio gdje nas odmah na licu mjesta praktično uče određenim metodologijama rada i primjeni istih.

Što se tiče hitnih situacija, naša ordinacija ima uspostavljene protokole za brzo reagiranje. U slučaju hitnosti, pacijentima nastojimo pružiti termin u najkraćem mogućem roku. Imamo posebno osposobljeno osoblje i opremu potrebnu za pružanje hitne stomatološke pomoći, uključujući liječenje akutne boli, traume zuba, infekcija i drugih hitnih stanja. Naš cilj je osigurati da pacijenti dobiju brzu i efikasnu pomoć kada je to najpotrebnije.


Zašto je važno uspostaviti odnos povjerenja između pacijenta i stomatologa, te da stomatolog u obzir uzme i mentalno stanje pacijenta, na koji način to postižete?

Na temelju dugogodišnjeg vlastitog iskustva kategorizirala bih pacijente u dvije skupine. Postoje oni koji imaju takav strah od stomatologa da nas u potpunosti zaobilaze, ne dolaze na redovite preglede, i često se kod njih javlja potreba za radikalnim dentalnim zahvatima. Uzrok tome je izostanak pravovremene liječničke intervencije, pa mali problem preraste u puno veći, kako zdravstveno, tako i financijski.

Druga skupina uključuje one pacijente koji, unatoč osjećaju nelagode prema dentalnim tretmanima, redovito dolaze na kontrolne preglede kako bi izbjegli potrebu za invazivnim zahvatima. Tu moram naglasiti da je redovito godišnje čišćenje zubnog kamenca prvi korak u zaštiti oralnog zdravlja. Nitko ne posjećuje liječnike s entuzijazmom, no kod stomatologa je taj izazov veći zbog izbjegavanja nelagode koja se može pojaviti tijekom terapije.

Osobno smatram da je strah od stomatoloških posjeta danas neopravdan, s obzirom na napredak moderne stomatologije gdje je bol pri zahvatima minimalna ili je u većini slučajeva uopće nema, i često je rezultat zastarjelih predodžbi.

Kao liječnik, kontinuirano ulažem u svoje stručno usavršavanje, ali također raznim edukacijama razvijam i svoje komunikacijske vještine. Osim pružanja kvalitetne skrbi, ključno je razumjeti potrebe i želje pacijenta. Pacijenti možda nisu upoznati s detaljima zahvata koje ću provoditi, stoga je moja dužnost educirati ih i objasniti svaki postupak u detalje, uključujući i razloge za potrebu određenog zahvata.

Očigledno je da ste u Centrodentu dosta pažnje posvetili i enterijeru, komforu i kompletnom ugođaju za pacijente. Koliko to zaista može da utiče na terapijski proces?

Kao što sam ranije navela, svjesna sam da pacijenti imaju strah od posjete stomatološkim ordinacijama, Interijer, komfor i ukupan ugođaj koji pružamo našim pacijentima imaju značajnu ulogu u terapijskom procesu.

Takav pristup može znatno utjecati na iskustvo pacijenata, smanjujući njihovu anksioznost i strah od stomatoloških zahvata. Ugodno i opuštajuće okruženje može pomoći pacijentima da se osjećaju sigurnije i prihvaćenije, što olakšava komunikaciju s dentalnim timom i povećava povjerenje u pružatelje zdravstvenih usluga. Kada se pacijenti osjećaju manje anksiozno, lakše je surađivati tijekom zahvata, što može doprinijeti učinkovitijem i bržem procesu ozdravljenja. Dakle, pažljivo osmišljen prostor nije samo estetska prednost, on ima stvaran, pozitivan utjecaj na terapijski ishod, doprinoseći ne samo fizičkom, već i emocionalnom blagostanju naših pacijenata.

Danas pacijenti sve češće imaju estetske, a ne samo zdravstvene zahtjeve, a ponekad su njihove želje nerealne ili nezdrave. Šta radite u takvim slučajevima?

Ključ je u otvorenoj i iskrenoj komunikaciji, gdje educiram pacijente o mogućnostima koje su sigurne za njihovo zdravlje.

Uvijek u takvim situacijama objasnim prednosti i potencijalne rizike različitih postupaka, naglašavajući važnost očuvanja prirodnog zdravlja i funkcionalnosti zuba. Moj cilj uvijek je pronaći ravnotežu između estetskih želja pacijenta i očuvanja njihovog oralnog zdravlja.
U tim razgovorima, trudim se usmjeriti pacijente prema alternativama koje mogu zadovoljiti njihove estetske ciljeve na zdrav i održiv način. Također, važno je postaviti realna očekivanja o ishodima tretmana, kako bi pacijenti imali jasnu sliku o tome što je moguće postići unutar sigurnih i zdravih granica stomatološke prakse.

Društvene mreže igraju ključnu ulogu u stvaranju nerealnih očekivanja kod pacijenata, prezentirajući idealizirane slike koje ne odražavaju stvarnost. To stvara veliki izazov za liječnika, jer pacijenti dolaze sa željama koje nisu u skladu s onim što je zdravstveno prihvatljivo ili tehnički izvedivo u njihovoj situaciji.

Svaka osoba ima jedinstven zagriz, oblik i boju zuba. Najteže je objasniti pacijentima da to što vide na fotografijama na društvenim mrežama ili nešto što je napravljeno njihovom susjedu ili susjedi oni ne mogu dobiti.

Zamislite situaciju u kojem ja kao liječnik svjesno izrađujem pacijentu zube ili ljuskice za zube za koje znam da mu neće biti prikladne, ali svejedno to radim!? Unatoč tome što svi živimo od svog rada, nemam potrebu pristajati raditi takve radove za koje znam da konačni ishod za pacijenta neće biti povoljan. Imam dovoljan broj pacijenata kojima radim terapije iza kojih kao liječnik i tarapeut stojim.

Neki stručnjaci sa kojima smo ranije razgovarali isticali su da nije toliko bitno koji implantat ugrađujete, koliko tko vam ga ugrađuje. Slažete li se sa ovakvom konstatacijom?

Da, slažem se s tom konstatacijom. Kvaliteta i ishod ugradnje implantata u velikoj mjeri ovise o vještini, iskustvu i znanju stomatologa koji provodi postupak, a ne samo o pacijentu.

Svi zubni implantati su izrađeni od titaniuma i danas je tehnologija i razvoj toliko napredovao da razlike u kvaliteti između prizvođača gotovo da i nema.

Ono što smatram bitnijim je znati odabrati implantat koji odgovara specifičnim potrebama pacijenta. Svaka vrsta implantata ime određene prednosti i nedostatke. Na implantologu je da prepozna koji od ponuđenih implantata na tržištu će najbolje zadovoljiti specifične potrebe određenog pacijenta.

Za primjer, imate vrlo skupe implantološke sustave na tržištu, ali u određenoj situaciji takav sustav nije povoljan za situaciju koju ima moj pacijenta. U tim slučajevima biram i jeftiniji sustav jer je povoljniji za mog pacijenta.

Stomatolog koji ima bogato iskustvo u implantologiji može osigurati da se implantat pravilno postavi, što je ključno za dugoročnu funkcionalnost i estetiku. Iskusan stomatolog postavlja implantat uvažavajući anatomske strukture, ali i vrstu planiranog protetskog rada.

Nekada su se ugrađivali zubni implantati,a protetski radovi su se “prilagođavali” kutu postavljenog implantata, danas je situacija obrnuta, jer prvo osmislimo idealni protetski nadomjestak za pacijenta i u skladu s njim postavljamo zubne implantate na najpovoljnije pozicije za pacijenta.

Današnji razvoj tehnologije u dentalnoj medicini nam omogućuje kompjutorski vođenu implantologiju, gdje se na konačni ishod terapije može utjecati već kod preopertivnog planiranja. Nezamislivo je da u doba digitalizacije netko postavlja dentalni implantat na temelju panormaske snimke umjesto da koristi trodimenzionalni prikaz CBCT snimke čeljusti. Kompjutorski vođena implantologija uključuje napredno digitalno skeniranje i 3D modeliranje, preoperativno planiranje i simulacija, izrada kirurške šablone, zatim precizno vođeno postavljanje implantata.

Dobro izvedena ugradnja može minimizirati rizike i potencijalne komplikacije, osiguravajući zadovoljstvo pacijenta i optimalne rezultate.

Razmjeri razvoja tehnologije u stomatologiji su nezamislivi pacijentima, ali i sva tehnologija svijeta ne može od stomatologa načiniti stručnjaka ukoliko on to nije i bez tehnologije.

Šta radite sa pacijentima koji imaju financijska ograničenja, a u potrebi su za nekim od vaših stomatoloških usluga? I kako osiguravate transparentnost u vezi sa troškovima liječenja?

Vrlo često se susrećem s pacijentima koji već dolaze s idejom koju bi stomatološku terapiju željeli. Problem često predstavlja njihova neinformiranost o troškovima zahvata koji bi željeli, Često se dogodi i da pacijent nema financijske limite, ali nije kandidat za terapiju koju želi.

Naš cilj je pružiti najbolju moguću skrb unutar njihovih financijskih okvira. S pacijentima otvoreno razgovaramo o njihovim potrebama i mogućnostima, istražujemo sve dostupne opcije liječenja koje mogu zadovoljiti njihove trenutne potrebe uz minimalne troškove, i gdje je moguće, predlažemo planove liječenja koji se mogu postupno provoditi. Osim toga, trudimo se biti potpuno transparentni u vezi s troškovima liječenja. Svi pacijenti dobiju detaljan financijski plan liječenja.

Transparentnost osiguravamo detaljnim objašnjavanjem svih aspekata predloženog liječenja, uključujući troškove svakog zahvata, materijala i očekivanih rezultata. Pružamo jasne i precizne procjene troškova prije početka bilo kakvog tretmana, kako bi mogli donijeti informiranu odluku. Također nudimo savjetovanje o mogućim načinima plaćanja, uključujući planove otplate ili financiranje, gdje je to dostupno, kako bismo olakšali pristup neophodnim stomatološkim uslugama.

Današnja stomatologija ima na raspolaganju širok dijapazon usluga kojima možemo riješiti zdravstvene probleme pacijenta. Neki od zahvata su cjenovno niži, a neki skuplji. Problem nam s jedne strane predstavlja i informiranost pacijenta gdje osoba već unaprijed sama odluči koji zahvat želi, a nije svjesna da takav zahvat nije za situaciju koju ona ili ona imaju. U stomatologiji ne vrijedi pravilo da je skupa terapija bolje rješenje za pacijenta. Događa se da pacijent inzistira na vrlo skupom zahvatu koji mu je potpuno nepotreban, jer je čuo od prijatelja da je radio takvu vrstu zahvata i da je zadovoljan. Ono što ne uzimaju obzir je da takav zahvat njima uopće nije potreban.

Recimo da trebate kupiti automobil za vožnju do posla i natrag, znači govorimo o gradskoj vožnji, do maksimalno 5 kilometara u jednom smjeru. Je li u takvoj situaciji uopće potrebno uzimati u obzir automobil marke Volvo čije performanse u gradskoj vožnji ne mogu doći do izražaja, a u konačnici ćete ih platiti. Ista je situacija i u stomatologiji.

Kako je digitalizacija uticala na vašu praksu, kako integrišete najnoviju opremu i tehnike u vašu svakodnevnicu i koliko je to važno za pacijente?

Digitalizacija je imala značajan utjecaj na našu praksu, poboljšavajući preciznost dijagnostike, efikasnost tretmana i kvalitetu pacijentovog iskustva. Integriramo najnoviju opremu i tehnike u našu svakodnevicu kroz kontinuirano obrazovanje i usvajanje inovativnih stomatoloških tehnologija, kao što su digitalni otisci, 3D rendgensko snimanje, i CAD/CAM sustavi za izradu zubnih restauracija, strojna endodoncija, piezzo kirurgija. Ove tehnologije nam omogućavaju da pružimo brže, preciznije i manje invazivne tretmane.

Važnost ovog pristupa za pacijente je višestruka. Prvo, smanjuje se vrijeme potrebno za tretmane i povećava se udobnost tijekom zahvata. Drugo, preciznost koju digitalne tehnike pružaju znači da su tretmani efikasniji i dugotrajniji, što pacijentima pruža bolje dugoročne ishode za njihovo oralno zdravlje. U suštini, digitalizacija nam omogućava da pružimo superiornu skrb našim pacijentima, čineći stomatološko iskustvo boljim i rezultate liječenja optimalnijima.

Ono što je važno napomenuti je da vrhunska tehnologija sama po sebi ne znači puno ukoliko nije u rukama educiranog i iskusnog stomatologa. Loš stomatolog neće postati bolji ako na raspolaganju ima vrhunsku tehnologiju. Navedena tehnologija čini razliku za pacijente tek kada je u rukama vrhunskog liječnika.

Zakažite pregled u CentroDENT-u

Adresa CentroDENT-a je Tometići 1/b, 51215 Kastav, Rijeka, Hrvatska. Kontakt na broj telefona +385 91 634 3004 ili mejl adresu info@centrodent.hr.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -