NaslovnaPitanja čitalacaDr Velibor Đurković odgovara na pitanja čitalaca

Dr Velibor Đurković odgovara na pitanja čitalaca

U rubrici “pitanja čitalaca”, naš gost ove nedelje bio je doktor Velibor Đurković, iz ordinacije “Dentix”. Detaljno je našim čitaocima objasnio kako da riješe probleme koje imaju sa umnjacima, granulomom, plombama i aftama.

Interesuje me da li od umnjaka mogu da me bole sljepočnice i vrat?

Dr Velibor Đurković (Foto: privatna arhiva)
- Advertisement -

„Umnjaci su zubi koji niču posljednji i vrlo često se događa da nema dovoljno prostora u vilici za njihov smještaj. Oni predstavljaju problem iz više razloga. Ukoliko su iznikli i postavili se normalno u zubni niz, oni se lako kvare zbog nepristupačnosti za kvalitetno održavanje oralne higijene. Takođe ih je iz istih razloga teško i popraviti. U ustima se mogu pojaviti samo djelimično i ili ne pojaviti uopšte već ostati „zarobljen“ u kosti. Tražeći sebi mjesto, potiskuje susjedne zube prema unaprijed i mogu dovesti do resorpcije njihovih korjenova. Često se oko neizniklog zuba formiraju ciste koje stvaraju deformitet u kosti. Ako se desi da je umnjak djelimično iznikao, preko njegove krune se nalazi meko tkivo, a između njih pravi prostor u kome zapadnu hrana i dolazi do razmnožavanja bakterija i infekcije, što je praćeno jakim bolom. Bol se može širiti prema vratu ili uhu sa istre strane. Osim bola, javlja se otok, crvenilo, ograničenmo otvaranje usta, a u težim slučajevima i povišena tjelesna temperaturai otok regionalnih limfnih žlijezda“.

Izvadila sam živac iz zuba, zub i dalje boli. Urađena operacija, odstranjen granuloma, zub boli. Šta bi mogao biti uzrok?

“Prilikom liječenja kanala korijena, sadržaj iz kanala se uklanja u potpunosti. To znači da se pored živca, iz kanala uklanjaju i krvni i limfni sudovi, vezivno tkivo I mnoge ćelije. Kanal se dezinfikuje, posuši i puni specijalnim pastama, čija je uloga da hermetički zatvore zub. Zatim se radi kontrolni RTG snimak i ukoliko je odrađeno sve kako treba, zub se adekvatno rekonstruiše (plomba, krunica…). Ako liječenje nije bilo moguće odraditi korektno usljed nepristupačnosti kanala, njihove blokade, zakrivljenosti korjenova i slično, moguća je ponovna pojava upalnog procesa, bola I neprijatnosti. Uklanjanje granuloma hirurškim putem, on se odstranjue u potpunosti, skraćuje se inficirani dio vrha korijena i prostor oko korijena očisti. Time je mogućnost ponovnog javljanja granuloma svedena na minimum. Osjetljivost zuba je moguća u prvim danima nakon intervencije. Međutim, ako se bol nastavlja I ne opada njegov intenzitet, neophodno je odraditi klinički pregled i RTG snimak zuba. Ustanoviti o čemu se radi i donijeti odluku da li su bilo koje terapijske opcije moguće, jer ukoliko se, npr. radi o frakturi korijena, perforaciji ili pukotini, male su šanse za uspjeh ponovne terapije i očuvanje zuba”.

Koje plombe su bolje, bijele ili crne, prema trajnosti i čvrstini materijala?
“Danas se, u savremenoj stomatologiji, prednost daje takozvanim “bijelim” (kompozitnim) plombama. Ne samo iz razloga što se njima može postići vrhunska estetika, već što su savremeni kompozitni materijali besprekorne čvrstine, pružaju dobru izdržljivost I otpornost na lomljenje. Koriste se na bočnim kao i prednjim zubima, jer mogu da izdrže umjeren pritisak prilikom žvakanja. Prednost kompozitnih plombi jeste I u čvrstini veze koju ostvaruju sa zubom. Oni se vežu hemijski za zubno tkivo, dok amalgamske (takozvane “sive”) plombe, ostvaruju isključivo mehaničku vezu sa zubom, pa je za njihovo postavljanje neophodno ukloniti veću količinu zubne supstance da bi plomba stajalo dugo i stabilno. Amalgamske (“sive” ili “crne”) plombe vremenom korodiraju, odvajaju se od zuba, čime se stvaraju mikropukotine pukotine i vrlo često dolazi do pojave karijesa ispod postojeće plombe”.

Imam velikih problema sa aftama koje mi se javljaju nekoliko puta godišnje. Šta ih uzrokuje, koji su načini prevencije i liječenja?
“Afte su bolne ranice, najčešće bjeličaste boje, kružnog ili ovalnog oblika. Javljaju se na usnama, desnima, sluzokoži obraza, na početku jezika i njegovim bočniom stranama. Od okolnog zdravog tkiva, ograničene su crvenim prstenom. Mogu se javiti pojedinačno ili u grupama. Izuzetno su bolne. Njihova pojava nije vezana za uzrast niti postoji starosna granica za njiohovu pojavu. Uzroci nastanka su brojni: pad imuniteta, genetska predispozicija, hormonski disbalans, stres, neadekvatni protetski radovi, bakterijske, virusne ili gljivične infekcije, alergije, deficit vitamina B1, B2, B6, B12, deficit gvožđa i cinka, primjena nekih lijekova i mnogi drugi. Najbolja prevencija za pojavu afti jeste jačanje imuniteta. Redovno održavanje oralne higijene, pravilno i kvalitetno, ishrana sap uno vitamina i minerala. Izbjegavanje hrane koja iritira usta, poput limuna grejpfruta, ananasa… Pokušati smanjiti količinu stresa. Liječenje je simptomatsko. Lokalno, sistemski I primjenom fizikalne metode. Ako je uzrok nastanka afti mehaničke prirode (npr. proteza koja žulja), neophodno je ukloniti iritirajući faktor ili pristupiti izradi nove, adekvatne nadoknade. Danas se sve više koristi laserska terapija u liječenju afti. Laseri imaju analgetički, antiinflamatorni, antiedematozni efekat. Primjenom lasera, već poslije 2-3 tretmana, afte prestaju biti bolne, ubrzava se epitalizacija i vrijeme zarastanja znatno smanjuje. Primjena lasera dovodi do rjeđih ponovnih javljanja afti i smanjenja broja aftoznih lezija”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -