NaslovnaPitanja čitalacaDr Svetlana Mlađenović odgovara na pitanja čitalaca

Dr Svetlana Mlađenović odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

U rubrici „pitanja čitalaca“, ove nedelje, naša gošća je bila dr Svetlana Mlađenović, spec. oralni hirurg, iz ordinacije „Simić Dent“ iz Banjaluke.

Prije godinu dana postavljen mi je most u gornjoj vilici iz dva dijela. Posljednjih mjesec dana imam reakcije na toplo, hladno i slatko. Šta bi mogao biti uzrok?

- Advertisement -
dr Svetlana Mlađenović (Foto: privatna arhiva)

Bol može da nastane zbog problema sa samim zubom ili zbog problema sa desnima. Bol koji se javlja nekoliko mjeseci ili godina kasnije podrazumijeva da je došlo do stvaranja karijesa ili upale živca ispod krunice ili mosta. Ovo se često dešava kod pacijenata kod kojih je u toku godina došlo do povlačenja desni. U takvim slučajevima, zub više nije zaštićen krunicom, već postaje eksponiran i samim tim dostupan bakterijama. Bakterije tada prouzrokuju karijes ili upalu živca (pulpe) zuba.

Iznad trojke i četvorke u gornjoj vilici, desni su mi crvene i bole me na dodir. Da li je problem u za dva zuba, na kojim se ne vidi kvar ili je nešto drugo u pitanju?
Desni mogu da reaguju bolno zbog neodržavanja adekvatne oralne higijene. U tim slučajevima, ostaju djelići hrane, bakterije se razmnožavaju i nastaje upala desni i krvarenje. Moguće je da tu ima i neadekvatna plomba ili kariozna lezija koja otežava dobro održavanje oralne higijene, te da se zbog tog u tom području zadržava hrana i bakterije koje uzrokuju upalu.

- Advertisement -

Popravila sam zub prije mjesec, mjesec i po dana. Stomatolog mi je očistio zub i stavio plombu. U početku je sve bilo u redu, ali posljendjih dana imam bol kada jedem slatko ili pijem topla ili hladna pića. Zbog čega se to desilo?
Opisan bol na termičke nadražaje koji prestaje neposredno po prestanku nadražaja najčešće je pruzrokovan ogoljenošću dentina koja može nastati usljed karijesa, nekariozne lezije zuba (erozije, abrazije, atricije), neadekvatnog ispuna (plombe), povlačenja desni usljed parodontopatije, prisustva parodontalnog džepa, i slično. Terapija se svodi na pronalaženje i eliminaciju uzroka ogoljenosti dentina.

Dakle, najčešće je potrebna zamjena neadekvatnog ispuna, sanacija karijesa ili nekariozne lezije, parodontološka terapija, i drugo. Nakon toga i tegobe bi trebalo da prestanu. Pojava produženog osjećaja bola na termičke nadražaje (traje duže vremena nakon prestanka nadražaja), kao i pojava spontanog bola ukazuju na oboljenje zubne pulpe (tzv. živca) i tada je potrebna endodontska terapija (liječenje kanala korjena zuba).

Foto: yourdentistryguide.com
Foto: yourdentistryguide.com

Već duže vrijeme imam problema sa povlačenjem desni. Da li se to može regulisati na neki način?
Kada se zubno meso povlači ogoljava dio zuba koji ne bi smio biti nezaštićen i zubi postaju izloženi vanjskim uticajima i dolazi do njihovog propadanja. Zato je vrlo važno na vrijeme prepoznati simptome i reagovati liječenjem. Zavisno o tome u kojoj je fazi povlačenje zubnog mesa, stomatolog bi trebao dati upute za održavanje oralne higijene, a ponekad su potrebni i antibiotici. U nekim slučajevima potrebno je ukloniti i meke naslage i kamenac.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -