NaslovnaIntervjuDr Saša Dabić: Prijem u FDI je istorijski dan za stomatologiju Republike...

Dr Saša Dabić: Prijem u FDI je istorijski dan za stomatologiju Republike Srpske

- Advertisement -

Na nedavnom sastanku Generalne skupštine FDI (World Dental Federation) održane tokom nedavnog Svjetskog dentalnog kongresa u San Francisku (7. septembra), Komora doktora stomatologije Republike Srpske i Udruženje stomatologa Republike Srpske, primljeni su u članstvo te organizacije. Redovno članstvo u FDI, između ostalih pogodnosti, daje pravo slanja predstavnika Komore na sastanke Generalne skupštine FDI, koja se održava svake godine za vrijeme FDI Svjetskog dentalnog kongresa… Šta članstvo u FDI donosi stomatolozima Republike Srpske, pričao je spec. dr Saša Dabić, prvi čovjek Komore domora stomatologije.

„To je istorijski dan za stomatologiju Republike Srpske, pored svih asocijacija i komora iz okruženja, i Republici Srpskoj je pripala ta čast. Kolege iz Svjetske stomatološke organizacije su prepoznale naš dugogodišnji rad i trud i primili nas u svoju organizaciju. To je najveća svjetska stomatološka organizacija, koja je osnovana 1900. godine u Parizu, koja okuplja najveći broj komora odnosno profesionalnih udruženja iz svih država svijeta. Ima oko 200 organizacija iz preko 130 zemalja. Prije svega to znači da ste prepoznati u smislu da uopšte postojite na karti svijeta kada je stomatologija u pitanju. Trud mojih kolega i mene traje već neke dvije godine, kada su krenula aktivna lobiranja da postanemo punopravni član. Biti član Svjetske stomatološke organizacije možete postati na četiri načina. Jedan od načina, odnosno kakav smo mi član znači da imamo pravo glasa u skupštini Svjetske stomatološke organizacije. Prije svega imamo pravo dostupa svim informacijama, odnosno svim profesionalnim magazinima koje izdaje Svjetska stomatološka organizacija, pravo organizovanja skupova odnosno pristupa njihovom načinu kontinuirane medicinske edukacije, gdje će naše kolege biti u mogućnosti da čuju predavanja predavača koji imaju licencu Svjetske stomatološke organizacije. Takođe, imaćemo pristup grantu Svjetske stomatološke organizacije, što je jako bitno, gdje ćemo biti u mogućnosti, kada organizujemo kontinuiranu edukaciju, da dobijemo određena donatorska sredstva, kako bi edukacija bila što kvalitetnija za naše kolege“, objasnio je Dabić.

Građani, sa druge strane, dobijaju još kvalitetniju uslugu.
„Ako imate kvalitetnu kontinuiranu edukaciju, građanima ostaje da dobiju što profesionalniju stomatološku uslugu, kao što je to bilo do sada. Ja sam na čelu Komore doktora stomatologije Republike Srpske od februara mjeseca, a prije toga sam bio predsjednik Udruženja stomatologa Republike Srpske i mogu vam reći da stomatolozi iz Republike Srpske ne zaostaju za kolegama iz okruženja. Bio sam prije par dana na kongresu u Varšavi i bio sam u mogućnosti da vidim nova dostignuća, koja su bila vezana za oralnu hirurgiju. Građani treba da znaju da stomatologija, kao grana medicine, ne zaostaje za vodećim evropskim centrima i kako je stomatologija ulgavnom privatni sektor, kolege ulažu velike napore i velika sredstva u opremanje svojih ambulanti, u edukaciju i na taj način građani dobijaju kvalitetnu stomatološku uslugu po daleko nižim cijenama nego što je to slučaj u zemljama u okruženju“.

dr Saša Dabić

Sljedeće godine u Šangaju je Svjetski stomatološki kongres, kada će stomatolozi iz Republike Srpske i zvanično dobiti sertifikat da su primljeni u FDI.
„Od 1. do 4. septembra 2020. godine, svjetski stomatoški kongres se održava u Šangaju. Koleginica koja će biti ispred Komore doktora stomatologije i Udruženja stomatologa u Svjetskoj stomatološkoj organizaciji i ja, putujemo na taj kongres, gdje ćemo biti u prilici da dobijemo taj zvaničan sertifikat na licu mjesta. Mi smo zvanično primljeni 7. septembra u San Francisku (SAD) i to je predivna vijest koja je obradovala i sve kolege u Republici Srpskoj. Kolege iz Federacije BiH su već dugi niz godina članovi, a nekako je Republika Srpska ostala po strani. Ili zbog intertnosti kolega koji nisu insistirali na tome, ali trebalo je i truda i napora koji smo uložili, a tu idu i jako velika lobiranja. Zahvaljujući poznanstvu sa kolegama koje su unutar Balkanske asocijacije stomatologa, koji su nam izašli u susret i podržali našu aplikaciju kao i same kolege iz Federacije BiH. Svjedoci smo samog političkom uređenja BiH i moramo znati da uvijek idemo kao dva člana. Svog člana ima Federacija BiH, a svog člana imamo mi. Imamo pravo glasa i jedni i drugi i naišli smo na veliko razumijevanje kolega iz Federacije BiH, koji nisu, a mogli su, da nam prave otpor prilikom učlanjenja“.

Saradnja u regionu, među komorama odnosno udruženjima stomatologa je sjajno.
„Saradnja u regionu je izvrsna. Prije mjesec dana sam boravio, na poziv predsjednika, u Stomatološkoj komori Srbije i Stomatološkoj komori Crne Gore, pozvan sam za 15-tak dana da prisustvujem takozvanom Božićnom kongresu u Hrvatskoj. I Republika Srpska je, što je jako interesantno, pozvana da sljedeće godine u Hrvatskoj bude zemlja partner na njihovom velikom godišnjem kongresu.
Dentalni turizam, iako ima potencijala, još nije razvijen na pravi način u Republici Srpskoj.

„Generalno, dentalnog turizma u pravom smislu riječi, u Republici Srpskoj, nema. Potencijal je ogroman i zahvaljujući otvaranju aerodroma, povećanju broja letova, vjerujem da će to postati u što većem broju, kao što je, recimo u Opatiji, Rijeci. Sve se to uglavnom svodi na interne dogovore unutar samih ambulanti i kontaktima sa inostranstvom. Prije dvije godine, Ministarstvo trgovine i turizma je pokrenulo inicijativu formiranjem takozvanog klastera medicinskog turizma, koji bi okupio banje, medicinske zdravstvene ustanove kao i stomatološke ustanove, gdje bi mi potisali zajedno jedan ugovor i uz pomoć Turističke organizacije Republike Srpske, otvorili svoje vidike prema Evropi i svijetu i na taj način omogućili da veliki broj stranih pacijenata doće u Republiku Srpsku da im pružimo određenu medicinsku ili stomatološku uslugu. Vidjećemo kako će to ići ta inicijativa. Potpisani su različiti ugovori, ali još nismo došli do povoljnih rezultata gdje ćemo vidjeti te pacijenti širom ambulanti. Banjaluka i Republika Srpska su veliki potencijal za tako nešto. Imamo Trebinje koje je otvoreno za veliki broj pacijenata iz Dubrovnika, a ambulante na sjeveru Republike Srpske posjećuje veliki broj pacijenata iz Hrvatske. Najbitnije je da opremom i kadrom ne zaostajemo. Kompletan materijal koji se koristi u ambulantama, su od dobavljača iz zapadnoevropskih zemalja. Cijenom im konkurišemo, ali znanjem smo, ako ne na višem nivou. Kolege su obično sumnjičave u sebe, ali kažemo im otiđite u inostranstvo i vidite da i tamo nije bajno. Skloni smo da kudimo svoje. Cijenim oba naša fakulteta, jer mi smo njihovi, a oni su naši predstavnici. Pogotovo za stomatologiju ima nade. Plastično-rekonstruktivna hirurgija, oftamologija, sve su to grane koje će, vjerujem, donijeti dobro i gradu Banjaluci i Republici Srpskoj“, zaključio je doktor Dabić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -