NaslovnaPitanja čitalacaDr Radmila Babić odgovara na pitanja čitalaca

Dr Radmila Babić odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Ove nedjelje u rubrici “pitanja čitalaca”, naša gošća je bila doktorka Radmila Babić iz podgoričke ordinacije “Ranka Dent”.

Zbog čega, kada prstom pritisnem gornju vilicu, na mjestu gdje se nalazi korijen petice, koja je liječena, osjetim bol. To traje već nekoliko meseci.

- Advertisement -

“Osjetljivost može perzistirati iz više razloga. Bilo bi poželjno napraviti kontrolni RTG snimak, kako bi Vaš stomatology imao uvid u trenutno stanje korijena zuba i okolne kosti. Nakon analize snimka i detaljnog pregleda, stomatology će Vas obavijestiti da li je neophodno preduzeti nešto po tom pitanju”.

Radi se o sedmici u gornjoj vilici, između šestice i sedmice postoji karijes koji sam skoro primijetio. Zub me boli samo na hladno. Kako da riješim problem?
“Neophodno je da zakažete pregled kod stomatologa. Potpuno uklanjanje karijesa I postavljanje adekvatnog ispuna, rješava problem”.

- Advertisement -

Zub mi je polomljen, a zbog moje nemarnosti ostao je samo korijen, preko koga je sada malo srasla desni. Može li se šta uraditi da se zub spasi ili se mora vaditi?

Dr Radmila Babić

“Da li će biti moguće da se zub spasi, zavisi od više faktora. Detaljan pregled od strane stomatologa, uz eventualne analize (npr. RTG snimak), daju nam dodatne neophodne informacije. Uvijek težimo da spasimo i sačuvamo zub, kada za to postoje uslovi”.

Imam jedan zub (gornja trojka) sa kog je otpalo parče plombe i sada osjećam blažu bol kada zagrizem nešto. Kako mogu riješiti problem?
“Bolna osjetljivost može da bude jer otvoreni dentinski kanalići propuštaju spoljne nadražaje. Takođe, postoji mogućnost prisustva sekundarnog karijesa i zahvaćenost zubnog nerva (pulpe). Tačan razlog će utvrditi stomatoog, nakon pregleda”.

Copyright Ⓒ, 2022, Gondor produkcija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -